Selahattin Demirtaş: Yargı bizim dışımızda herkese karşı çok bonkör

Selahattin Demirtaş, hukuk sistemini eleştirdi. Kamuoyunda tahliyeleri tepkilere neden olan beraat kararlarını hatırlatan Demirtaş, "Yargı bizim dışımızda herkese karşı çok bonkör" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aralarında önceki dönem HDP Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve MYK üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın 13’ncü duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam ediyor. Demirtaş bugün görülen duruşmada savunma yaptı.

AVUKATLARDAN MAHKEME HEYETİNE TEPKİ

Tahliye taleplerinin başladığı Kobanê Davası’nda avukatların müvekkilleriyle görüşme yaptığı alanda jandarmanın kısıtlamasına tepki gösteren avukat Cahit Kırkazak, “Burası bir mahkeme salonu, kışla değil” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra çok sayıda avukat ve izleyicinin katıldığı duruşmada, Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler salonda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Bir kısım siyasetçiler ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.
 
Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, mazeret dilekçeleri ve mahkeme tarafından gönderilen müzekkerelere gelen cevapların okunmasıyla başlayan duruşmada, birçok müşteki hakkında yakalama kararları ve soruşturma dosyaları olduğu belirtildi. Gelen belgelere dair sorulan iddia makamı, “Belge ve bilgilere diyeceğimiz yoktur” dedi.

Ardından tahliye taleplerine ilişkin siyasetçiler ve avukatlara söz verildi. İlk olarak söz alan Avukat Ali Bozan, bugün ve yarın tahliye taleplerine süre kalması adına gelen belge ve bilgilere ilişkin konuşmayacağını ifade ederken, ilgili savcılıklardan bildirilen, derdest olunan soruşturma dosyaları ve hakkında daimi arama kararı verilen müşteki dosyalarının celp edilmesini talep etti. Bozan ayrıca şunları aktardı: “Pozantı CBS’na yazı yazılmış ve gelen cevapta denilmiş ki söz konusu şahıslar hakkında yürütülen bir soruşturma yok. O halde Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan dosyaya dahil edilen müşteki ne şekilde dosyaya dahil edildi” diye sordu.

‘KÜRTÇEYE KARŞI ARA KARAR USULSÜZDÜR’

Kürt siyasetçi Zeynep Ölbeci’nin Kürtçe savunması sırasında kullandığı Kürtçe il ve ilçe isimlerinin tercüme edilmemesi konusunda tercümana uyarıda bulunduğunu hatırlatan Bozan, mahkemenin buna karşın ara karar oluşturduğunu belirterek, “Kürt Dil Haftası olarak kutlanan bir dönemden geçerken mahkemenin Kürtçe il ve köy isimlerine karşın ara karar oluşturması usul açısından sıkıntılıdır” diye belirtti. 

DEMİRTAŞ: HALK BU MÜHRÜ ALIR

Ardından Demirtaş söz aldı. Demirtaş şunları söyledi: "Tanıklar ikna edilmiş, aleyhe beyanlar alınmış fakat tanıkların çuvallamasına rağmen mahkeme tanıkların beyanlarına itibar ettiğini altını çizerek söylemiş. Gizli tanıklar gelse ve dese ki ‘Biz iftira attık’ Yine de mahkeme için önemli olmayacak" dedi.

Tanık Gökalp'in Kobanê’de olduğunu iddia ettiği tarihte Kamuran Yüksek’in Mardin’den fotoğraflarını gösteren Demirtaş: "Bir kumpas kurarken zahmet edip Google’dan bile bakmamışlar. Bu kumpası bile beceremeyen insanlar yıllardır bizi tutuklu yargılıyor. Soma Davası’nda yargılananların hiçbiri tutuklu değil ancak Antalya’da bir kadını kaçırıp annesine ise tecavüz eden sanık serbest bırakıldı. Eski sevgilisinin aracını yakıp ‘ölümü temiz olmayacak’ diyen sanığa ilk duruşmada tahliye verildi. İpek Er’in intiharına sebep olan uzman çavuş Musa Orhan tutuklanmadı. Hakkımızda tutuk devam kararlarının verildiği günlerde, haklarında 91 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiş hükümlü Hizbullah tetikçileri tahliye edildi. Zannedilmesin ki herkes bizim gibi tutuklu yargılanıyor. Yargı bizim dışımızda herkese karşı çok bonkör. Küçük çocuklar okullarda açlıktan bayılırken AKP’liler araçlarında kokainler içiyor, lüks otomobillerle dolaşıyor. Bu ülkeyi bu hale getirdiniz. Bu söylediklerimi bugün umursamayabilirsiniz. Mühür bugün sizde ancak koca bir halk var burada, bu mührü alır." (HABER MERKEZİ)