Selçuk Belediye Başkanı Sengel: Köy Enstitüleri ruhuyla gıda egemenliğini savunacağız

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümünde yaptığı açıklamada gıda egemenliğini savunacaklarını ve sürdürülebilir kentler amaçladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel,  Köy Enstitüleri'nin 81'inci kuruluş yıldönümü ve Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü olan 17 Nisan'da gıda egemenliğini savunacaklarını vurgulayan Efes Tarlası Yaşam Köyü Manifestosu’nu kamuoyu ile paylaştı. Başkan Ceritoğlu Sengel, “Ülkemizin tarım ve gıda alanındaki sorunlarına biz de gücümüz yettiğince çözüm üretelim istedik. Köylerimizin boşalıyor, aile tarımı ve küçük üretici çiftçilerimiz zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor” diyerek Türkiye’nin tarım alanındaki sorunlarını hatırlattı.

'ÇİFTÇİ BANKAYA BORCUNU ÖDEYEMİYOR'

Konvansiyonel tarım teknikleri ve kapitalist gıda sisteminin çiftçileri kimyasal gübreye, sertifikalı ithal tohuma, tarımsal zehirlere bağımlı hale getirdiğini vurgulayan Ceritoğlu Sengel, “Çiftçi kazanamıyor, bankalara borcunu ödeyemiyor. Gıda fiyatları enflasyonu halkımızın sofrasını giderek daha da küçültüyor. Gıda güvenliği ve gıda güvencesi uzun süredir sağlanamıyor” dedi.

'HEDEFİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER'

Hayata geçirdikleri Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün önemine değinen Ceritoğlu Sengel, “Modelimiz, doğayla uyumlu üretim ile herkes için sağlıklı, besleyici ve erişilebilir gıdayı mümkün kılmayı hedefliyor. Efes Tarlası Yaşam Köyü, Gıda Egemenliği için kentimizde tarihi bir adımı temsil ediyor” diye konuştu.

Ceritoğlu Sengel’in açıkladığı manifestoda, "Üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak, sesini duyarak insani bir etkileşimde bir araya getireceğiz. Pahalılaşan, sağlıklı olmayan ve besleyiciliğini kaybeden market gıdalarına karşı; üreticilerimizin sağlıklı ve besleyici ürünlerini doğrudan halka sunabildikleri ve hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığı üretici pazarımızı süreklileştireceğiz. Kentlerin her gün daha da dolup taştığı, kırsal alanların insansızlaştığı bir dönemde, aile tarımına sunduğu destek ile Yaşam Köyü ile geleceğin Türkiye’sinin kentleşme ve kır politikasının temellerini atıyoruz. Hedefimiz, sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler" ifadeleri kullanıldı. (HABER MEKREZİ)