Selin Sayek Böke'den Meltem Kayıran için soru önergesi

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın SBF’deki işinden atılmasını Meclis gündemine taşıdı. Sayek Böke, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a 7 soru yöneltti.

Doç. Dr. Meltem Kayıran
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki görevinden uzaklaştırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Sayek Böke, Doçentlik unvanını almış bir öğretim üyesinden atama için ek kriterler istenmesinin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çekerek “kadro ilanına da çıkmadan, 30 yıldır akademik çalışmalarını sürdüren bir öğretim üyesinin üniversiteden uzaklaştırılmasına ilişkin yasal dayanaklar nelerdir" diye sordu.

'ATAMA BEKLEYEN AKADEMİSYENLER VAR MIDIR?'

Doç. Dr. Kayıran’la ilgili yapılan işlemle ilgili Maliye Bölüm Başkanlığı ve Maliye Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan görüş alınıp alınmadığını soran Selin Sayek Böke, "300 lisans öğrencisinin dersine giren bir öğretim üyesinin dönem ortasında üniversiteden atılması, öğrencilerin mağduriyetine neden olmayacak mıdır?" diye sordu. Pandemi nedeniyle işten atılmalar yasak olduğu halde, bir öğretim üyesinin, hakkında herhangi bir soruşturma ya da ceza yokken kamu görevinden atılmasının gerekçesini soran Sayek Böke, “Doçent unvanı olduğu halde üniversitelerde atama bekleyen akademisyenler var mıdır? Varsa, kaç akademisyen atanmayı beklemektedir?” sorularını yöneltti.

Selin Sayek Böke'nin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanmasını istediği soruları şöyle:

1) Doçentlik unvanını almış bir öğretim üyesinden atama için ek kriterler istenmesinin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na aykırı olduğu, bir öğretim elemanının atamasının yenilenmesinin “yeni bir atama” niteliği taşımadığı bilinirken, kadro ilanına da çıkmadan, 30 yıldır akademik çalışmalarını sürdüren bir öğretim üyesinin üniversiteden uzaklaştırılmasına ilişkin yasal dayanaklar nelerdir?
2) Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu’nun Meltem Kayıran’la ilgili aldığı kararın 22 Mart 2021 tarihli olduğu, Fakülte Dekanlığı’nın da 24 Mart 2021 tarihinde teklifi Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne bildirdiği; Rektörlüğün 9 Nisan 2021 tarihli oluru ile Meltem Kayıran’ın Ankara Üniversitesi ile ilişiğinin kesildiği bilinmektedir. Yedi akademisyenden oluşan Fakülte Yönetim Kurulu’nun çoğunluğu toplantı günü kararı imzalamış mıdır? SBF Yönetim Kurulu’nun 22 Mart 2021 tarihindeki toplantısına kaç yönetim kurulu üyesi katılmıştır, kaçı teklifi onaylayarak imzalamıştır? 
3) Doç. Dr. Kayıran’la ilgili yapılan işlemle ilgili Maliye Bölüm Başkanlığı ve Maliye Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan görüş alınmış mıdır?
4) 300 lisans öğrencisinin dersine giren bir öğretim üyesinin dönem ortasında üniversiteden atılması, öğrencilerin mağduriyetine neden olmayacak mıdır?
5) Pandemi nedeniyle işten atmalar özel sektörde yasak olduğu halde, bir öğretim üyesinin, hakkında herhangi bir soruşturma ya da ceza yokken kamu görevinden atılmasının gerekçesi nedir?
6) Doçent Doktor Meltem Kayıran doçentlik unvanını 2017 yılında almasına rağmen, aradan geçen 4 yıl boyunca doçentlik kadrosuna atanmamasının gerekçesi nedir?
7) Doçent unvanı olduğu halde üniversitelerde atama bekleyen akademisyenler var mıdır? Varsa, kaç akademisyen atanmayı beklemektedir?” (HABER MERKEZİ)