Selin vurduğu köyde zarar büyük: Evler kullanılamaz halde, hayvanlar öldü

Tekman'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle birçok yapı yıkıldı. Uyarılarının dikkate alınmadığını söyleyen mahalleli, yaralarının sarılması için dayanışma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzurum'un Tekman ilçesine bağlı Dalsöğüt mahallesinde 8 Temmuz'da sağanak yağış sonrası yaşanan sel nedeniyle birçok yapı zarar gördü. 5 ahır ve 1 ev tamamen yıkıldı, 10 ev de hasar gördü. Ayrıca tarım arazileri ve mahallenin yolları da büyük zarar gördü. Yine birçok hayvan sel sularına kapılarak, öldü. Mahalleli yaralarının sarılması için destek bekliyor. 

EVLERİNE GİRMEYE KORKUYOLAR

MA'ya konuşan mahallede yaşayan Gül Yıldırım, selin yaşandığı gün kuru gıdalarını sakladıkları depoda büyük zarar meydana geldiğini anlatarak, "Su evlerimize de büyük hasar verdi. Evlerimiz tamamen yıkılmadı ama girmeye korkuyoruz" dedi.

'DERE ÜZERİNE YAPILAN SU SETİ PATLADI'

Cemile Güngörmez ise "Ne demliğimiz ne bardağımız kaldı. Çay bile içemiyoruz. Yemek yapacak herhangi bir eşyamız kalmadı. Buzdolabı, televizyon... hepsi hasar aldı ve bozuldu" diye anlattı zararlarını. Güngörmez, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce (DSİ) dere üzerine yapılan su setinin patlaması sonucu selin yaşandığına işaret etti. 

Gülten İba, "Sel başladığında oturma odasında oturuyorduk. Sel suları kiler kapısından mutfağa geldi. Buzdolabı ve çamaşır makinesi kullanılamaz hale geldi" dedi. İba, 5 çocuk sahibi olduğunu ve halasının yürüme engelli olduğunu aktararak, "Şu an kayınımın evinde kalmak zorundayız. Yardım bekliyoruz. Halam için tekerlekli sandalye vereceklerini söylediler ama hala gelmedi" diye kaydetti.

18 KÜÇÜKBAŞ HAYVANI ÖLDÜ

Su setine dair uyarılarının dikkate alınmadığını aktaran Kenan Özdemir, "Bent yapılırken 200-300'lük borular kullanıldı. Kışın yağan karlar baharda eriyecek ve bu suyu tutmayacak dedik ama bizi dinlemediler" dedi. Özdemir, 18 küçükbaş hayvanın sel sularına kapılarak öldüğünü ve köprülerin tamamen yıkıldığını ifade etti. 

Mahallede toplam 60 hanenin olduğunu söyleyen Songül Taş ise, "Sadece dere yatağında bulunan 10 ev hasar aldı. Neyse ki hayvanlarımız otlaktaydı. Bu yüzden ölen hayvanımız yok. Zarar gören hanelerin bir an önce onarılması gerekiyor" diyerek yaralarının sarılması çağrısı yaptı. 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler erzurum sel