Senato, Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Blinken'ı onayladı
ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın aday gösterdiği Antony Blinken'ın dışişleri bakanı olmasına onay verdi. Türkiye'de de yakından tanınan bir isim olan Blinken, yemin ederek görevine başladı.
DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın dışişleri bakanlığına aday gösterdiği, Türkiye'yi de yakından tanıyan Antony Blinken, Senato'da onaylandı. Blinken'ın bakanlığa adaylığı 22'ye karşı 78 oyla kabul edildi. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Blinken, Twitter paylaşımında ''1993'te dışişleri bakanlığında göreve başlamıştım. Bugün bakanlığın kadın ve erkeklerine 71'inci Dışişleri Bakanı olarak liderlik etmek hayatımın onurudur" ifadelerini kullandı. Yeni bakan, yemin ederek görevine başladı ve görevinin ilk gününde Kanada, Meksika, Japonya ve Güney Koreli mevkidaşları ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
My career has come full circle. I started at the @StateDept in 1993, and, today, it's the honor of my life to lead the Department's women and men as the 71st Secretary of State.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) January 26, 2021
Blinken, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasını eleştirmiş, “ABD, mevcut yaptırımların Türkiye üzerindeki etkisini görmeli ve ardından daha fazlasının yapılmasına gerek olup olmadığına karar vermelidir” açıklamasını yapmıştı.
BLINKEN KİMDİR?
Demokrat Parti içindeki dış politika çevrelerinde 30 yıldır politika yapıcı bir isim olan Blinken, uzun zamandır Biden'ın dış politika danışmanlığını yapıyor. Barack Obama döneminde ABD Dışişleri'nin iki numaralı ismi olmanın yanı sıra ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı görevlerini de yürütüyordu. Aynı zamanda, Biden'ın da ulusal güvenlik danışmanıydı. Blinken, Obama'nın çokça eleştirilen dış politikasında merkezi rollerden birini oynamıştı. 58 yaşındaki Blinken, eski Demokrat başkanlardan Bill Clinton'ın bazı konuşmalarını yazan isim olarak da tanınıyor.
Blinken, esasında Türkiye'nin de çok yakından tanıdığı bir isim. Obama döneminde özellikle Suriye, IŞİD ve Suriye Demokratik Güçleri üzerine yapılan müzakerelerde önemli roller aldı; 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'yi ziyaret etti. Blinken son olarak ise Türkiye'nin Kıbrıs siyasetine yönelik eleştirileriyle dikkat çekti.
'SURİYELİ KÜRTLER SİLAHLANDIRILMALI'
Blinken, 2017 yılında New York Times'a yazdığı makalede, Trump yönetiminin Suriye'den çekilmesine karşı çıkmış, IŞİD'in yenilgiye uğratılabilmesi için ABD'nin Suriyeli Kürtleri silahlandırması gerektiğini savunmuştu.
Blinken, Kıbrıs konusunda da Türkiye'nin son dönemde yeniden iki devletli çözümü savunan açıklamalarını eleştirdi. 27 Ekim’de yaptığı bir paylaşımda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tatar’ın iki devletli Kıbrıs çözümü açıklamasını üzülerek izliyoruz. Joe Biden uzun bir süredir barış ve huzurun olduğu çift bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonu desteklediğini söylüyor” dedi.
'BIDEN, TÜRK MEVKİDAŞIYLA YOĞUN GÖRÜŞMELER YAPACAK'
Blinken, 9 Temmuz 2020'de Hudson Enstitüsü'nde katıldığı bir söyleşide de, Biden'ın seçilmesi halinde Türkiye'ye dair nasıl bir siyaset izleyeceğinin şifrelerini vermişti. Blinken, şöyle konuşmuştu: "Türkiye ile ilişkiler sizce nereye gidiyor ve bir Biden yönetimi bu alanda ne arayacaktır?" sorusuna şu yanıtı vermişti: Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçmişe dayanan bir ilişkisi var. Birbirlerini tanıyorlar. Birçok konuda geçmişte doğrudan temas kurdular ve bence, Türkiye'yle birlikte çalışırken şunu gördük ki, bu ilişki çok önemli. Biden'ın, birlikte ele almanın yollarını bulmamız gereken bir dizi sorunda Türk mevkidaşıyla yoğun bir görüşmeye gireceğini sanıyorum." (DIŞ HABERLER)