Sendikalaşan 6 işçi 'hırsızlık' suçlamasıyla işten atıldı

Bursa’da faaliyet gösteren Durak Tekstil'de sendikalaşma örgütlenmesi yürüten 6 işçi, ‘hırsızlık’ suçlamasıyla işten çıkarıldı. İşçiler, hakları için fabrika önünde eyleme geçti.

İşçiler, hakları için bir haftadır fabrika önünde eylem yapıyor.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa’da faaliyet gösteren Durak Tekstil'de Öz İplik İş Sendikası'nda örgütlenme yürüten 6 işçi, önce ‘küçülme’ gerekçesiyle, sonrasında da hırsızlık’ suçlamasıyla işten çıkarıldı.

Bir haftadır fabrika önünde eylem yapan işçiler, anayasal haklarını kullandıklarını söylüyor.

İŞÇİLER DÜŞÜK ÜCRET VE KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARINA KARŞI SENDİKAYA ÜYE OLMAK İSTEDİ

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Vakıf Mahallesi’nde 51 yıldır faaliyet gösteren Durak Tekstil fabrikasında Öz İplik İş Sendikası, 5 ay önce örgütlenme çalışlarına başladı. İşçiler, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikaya üye oldular. İşçilerin sendikalaşma sürecini haber alan işveren, sendikal mücadele yürüten öncü 6 işçiyi, ‘işletmeyi küçültme’ gerekçesiyle 9 Şubat’ta işten çıkarttı. İşten çıkarılmayı kabul etmeyen işçilere, iki gün sonra tebligat gönderildi. Tebligatta, kendilerinden beklenen performansı göstermedikleri, 'işçinin işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi davranışlarda bulunması' gerekçesiyle işten çıkartıldıkları belirtildi.

İşçiler, işlerine geri dönme talebiyle sendikayla birlikte bir haftadır fabrika önünde eylem yapıyor. 

‘KÜÇÜLÜYORUZ DEDİLER, HIRSIZLIKLA SUÇLADILAR’

İşçiler, fabrikada asgari ücretin biraz üstünde, piyasaya göre düşük ücretlerle çalışıyorlar. İşçiler, fabrikada, sabah vardiyası 06.45-16.45, gece vardiyası 16.45-02.45 olarak günde 10 saat çalışıyorlar. İşten çıkarılan işçilerden Onur Canpolat, fabrikada 9 aydır çalışıyordu. “Haklarımızı istedik” diyen Canpolat, “Boyahanede kimyasal işinde çalışıyoruz. Kanserojen maddelerin içinde çalışıyoruz. Güvenlik ekipmanları yetersiz kalıyor. Maskeyi verirken zimmetleyerek veriyorlar işçilere” dedi.

Önce kendilerine ‘küçülüyoruz’ dediklerini, sonra gönderilen tebligatta ‘hırsızlıkla’ suçladıklarını söyleyen Canpolat, işten çıkarılma süreçlerini şöyle anlattı: “İşveren, bize ‘yeni bir yapılanmaya gidiyoruz, bu nedenle küçülüyoruz’ dedi. Bizi bu şekilde işten çıkarttılar. İki gün sonra da tebligat gönderdiler. Tebligatta işten çıkarılma sebebi olarak ‘bilgi hırsızlığı’ deniyor. Eylemin ikinci gününde çalışanlara brütlerine ekstradan iki bin lira daha zam yaptı. Sendikaya üye olmak benim anayasal hakkım. Siz beni niye hırsızlıkla suçluyorsunuz? İnsanın ağırına gidiyor. O koltukta otuyorsa benim emeğim sayesinde oturuyor.”

‘HAKLARI TESLİM EDİLMEZSE İŞ DURDURMA EYLEMİNE KADAR GİDECEK’

Öz İplik İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Serkan Açıcı, “Eğer arkadaşlarımızın iş hakları teslim edilmezse iş durdurma eylemine kadar gidecek. Fabrikada o potansiyele sahibiz. Biz işverene iyi niyet mektubu yazdık ama kendisi bizimle temasa geçmedi. Burada hakkını arayan işçileri hırsızlık suçlamasıyla işten çıkartıyorlar. Bunlarda vicdan yok. Yıllarca çalışmış elemanlarına böyle yaftalar yapıştırabiliyorlar” diye konuştu.

 

(HABER MERKEZİ)