Sendikalaşan işçiler pandemi bahanesiyle izne çıkarıldı
Akbaş'da Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikasına üye olan işçiler fabrikadan uzaklaştırıldı. Sendika temsilcileri ve işçiler, fabrika amirlerinin, sendikaya üye olan çalışanları 'korona temaslı' gerekçesiyle izne çıkardığını söyledi. Pandemi izninde sadece devletin verdiği kısa çalışma ödeneğinden yararlanabildiklerini belirten işçiler, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Pelin Akdemir
BURSA - Bursa’nın Gürsu ilçesindeki Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil üzerine faaliyet gösteren Akbaş Holding A.Ş’de çalışan işçiler, Öz İplik-İş sendikasına üye olarak fabrikada örgütlenmeye başladı. Ancak sendika üyesi işçilerden Erhan Çırak, Adem Atay ve Mehmet Ayaz, fabrika yönetimi tarafından pandemi gerekçe gösterilerek işten uzaklaştırıldı.
Sendika temsilcileri ve işçiler, güvenlik amiri ve idari amiri hakkında 'sözlü taciz'de bulunduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundular.
KORONA TESTİK NEGATİF ÇIKTI
Fabrikada jet boya makinesi operatörü olarak çalışan Erhan Çırak, pandemi izninden sonra iş başı yaptığı gün iş yeri hekimi tarafından Covid-19 olan bireyle yakın temaslı olduğu gerekçesiyle rapor düzenlenerek gönderildi. Devlet Hastanesi'nde iş yeri hekiminin raporunu göstermeden muayene olan Çırak, buradan korona virüsü belirtisi olmadığına dair ‘çalışmasında engel yoktur’ raporu aldı. Fabrika amirlerinin baskılarına maruz kaldıklarını belirten Çırak, “Amaçları bizi korona virüs hastası diye karantinaya aldırmak. Sendikalaşmayalım diye bizim önümüzü kesiyorlar” dedi.
'SENDİKAYA ÜYE OLDUK DİYE KORONA TEMASLI SAYILDIK'
Sürekli pandemi iznine çıkarılan Adem Atay’ın da, fabrikada Covid-19 testi pozitif çıkan bir çalışanla temaslı olduğu gerekçesiyle fabrikadan uzaklaştırıldığını belirten Çırak ancak hastanın yanında çalışan kişinin işe devam ettiğini söyledi. Pandemi izninde sadece devlet tarafından ödenen kısa çalışma ödeneği alan işçiler, iş yeri hekimi ve sorumlu amirler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Fabrikada boyahane bölümünde çalışan sendika üyesi Mehmet Ayaz, bir aydır işten uzaklaştırıldığını belirterek, “Bölüm mesailerle çalışmaya devam ediyor. Ama bana pandemi nedeniyle 31 Aralık’a kadar kısa çalışma izni kullanacağıma dair mesaj atılıyor. Fabrikada işçilerin örgütlenmesinden korkuyorlar. Sendikaya üye olduk diye hainlikle suçladılar” diye konuştu.
'KORONA VİRÜSÜN YAYILIŞ MERKEZİ FABRİKALARDIR'
Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikasında örgütlenme uzmanı olarak görev yapan Serkan Açıcı, Akbaş Holding’de çalışan işçilerin baskılar ve düşük ücretlere karşı sendikalaşmak istediklerini ve kendilerine ulaştıklarını söyledi. Sendikaya üye olan işçilerin sürekli pandemi iznine çıkarıldığını, sendikalaşma faaliyetlerinin amirler tarafından engellendiğini ifade eden Açıcı, “İşçileri korkutmak maksatlı yapılıyor. İşçilerin sendikalaşmaması için patron ikramiye verecekmiş, üç bin liranın altında maaş olmayacakmış. Şimdiye kadar neden yapılmadı? Demek ki yıllardır Akbaş emekçisi sömürüldü” dedi.
Tekstil işçilerinin diğer sektörlerden daha kötü koşullarda çalıştıklarını anlatan Açıcı, fabrikalarda korona virüsü vakalarına ilişkin, “Korteks’de bir vardiyada 350 kişinin hepsinin pozitif çıktığını, bir arkadaşımızı kaybettiğimizi biliyoruz. Tekstil fabrikalarında salgın yaygın olarak var. Çünkü tekstil fabrikalarında çok önlem yok. Sadece kurumsallaşmış ve sendikalaşmış fabrikalarda belirli oranlarda önlemler alınıyor. Kahvehaneler, lokantalar değil şu anda korona virüsün yayılış merkezi fabrikalar, üretim alanlarıdır” açıklamasında bulundu.
Açıcı, salgının önlenmesi için üretimin durdurularak, temel ihtiyaçların karşılanması ve çalışanların evde tutulması gerektiğini söyledi.