Sendikaya üye oldular, işten çıkarıldılar
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in 'sendika hakkına destek olacağız' açıklamaları havada kaldı: Samsun ve Sinop araç muayene istasyonunda 3 işçi işten çıkarıldı, sendika üyelerine baskı arttı.
DUVAR - Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), Yargıtay kararıyla çoğunluk tespitinin kesinleşmesinden sonra Samsun ve Sinop’taki araç muayene istasyonlarını işleten Özön Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.'de yeniden üyelik çalışması başlattı. Yeni üyeliklerle birlikte işverenin, üye olan işçiler üzerinde yoğun bir istifa baskısı oluşturmaya başladığını belirten TÜMTİS, işten çıkarmalara ve sendika karşıtlığına son verilmesi çağrısı yaptı.
İKİ BAKANLIĞA ÇAĞRI
"Yargıtay kararıyla tescillenmiş yetkiye rağmen işveren, mahkeme kararlarına ve yasaya meydan okumuş ne yasayı ne de mahkeme kararlarını tanımamış, hiçe saymıştır. Yargıtay kararından sonra, üye olmaya başlayan işçilere gözdağı vermek için 3 üyemizi işten çıkarmıştır" diyen TÜMTİS yönetimi, Ulaştırma ve Çalışma bakanlıklarını da göreve davet etti. Araç muayene istasyonlarının Ulaştırma Bakanlığı'nın denetiminde ve gözetiminde çalışan işyerleri olduğuna dikkat çeken sendika, "Ulaştırma Bakanlığı kendi denetim ve gözetiminde çalışan bir işyerinde, yasanın, mahkeme kararlarının ve anayasal bir hak olan sendika hakkının çiğnenmesine göz yummamalıdır. Türk-İş kuruluş yıldönümünde “Örgütlenme hakkına karşı çıkan kim olursa olsun onun karşısındayız. …Emekçilerimizi sermayeye ezdirmeyeceğiz, …sermayenin emek düşmanlığı yapmasının karşısında olacağız” diyen Çalışma Bakanına sözleri hatırlatıyor, göreve davet ediyoruz. Mahkeme kararlarını bile takmayan, işçileri sendikadan istifa ettirmek için baskı yapan ve sendikal çalışmaya katılan 3 üyemizi işten çıkaran işverene karşı uygulayacak bir müeyyideniz yok mu? Bu yasa ve mahkeme tanımaz, adeta meydan okuyan işverene diyecek bir sözünüz yok mu?" diye sordu.
'TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE BAŞLANMALI'
TÜMTİS açıklamasında, sürece ilişkin şu bilgilere yer verildi: "Her biri eğitimli, kalifiye işçiler oldukları halde yaptıkları fazla mesai ücretleri dahi ödenmeyen işçilerin tek amacı; sendikamızın örgütlü olduğu diğer araç muayene istasyonlarındaki işçilerin sahip olduğu sendikal haklara sahip olmaktır. İşverenin baskı ve tehditlerine rağmen çalışma koşullarının kötü olmasına daha fazla tahammül göstermek istemiyorlar ve sendikamıza üye olmaya devam ediyorlar. Henüz üye olmayan işçi arkadaşlara da çağrıda bulunuyoruz; bir an evvel sendikamıza üye olarak işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkabilir, işverenin baskılarını bu şekilde başarısız kılabilirler. Bütün engellemelere rağmen diğer istasyonlardaki işçileri nasıl sendikal haklara kavuşturduysak sizleri de aynı sendikal haklara kavuşturacağız.
Buradan Özön Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ işverenine bir kez daha sesleniyoruz, siz kimlerden cesaret alarak kanun dışı davranıyorsunuz? İşçilerin yasal hakkına ve mahkeme kararına uymak zorundasınız ve baskılarınız bizleri mücadelemizden asla vazgeçiremez. Asıl işveren TÜVTÜRK’e de çağrıda bulunuyoruz; alt işvereninizin sendika düşmanlığına, sendikasızlaştırma suçlarına izin vermeyin, göz yummayın. Özön Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ’de sendika karşıtlığına son verilmeli, atılan işçiler geri alınmalı ve sendikamızla hemen toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanmalıdır." (EKONOMİ SERVİSİ)