Şenol Babuşçu anlattı: 'Saadet zinciri' neden arttı?'
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, saadet zincirlerinin neden bu kadar arttığını anlattı. Babuşcu, insanların daha fazla para kazanma hırsına dikkat çekti.
DUVAR - Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, son dönemin gündemi olan saadet zincirleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Babuşcu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar şöyle:
"Ülkemizde toplumsal yapımıza işlemiş olan kısa sürede köşe dönme hırsı ile insanların ders almayıp aynı şekilde sürekli kandırıldığı sistem olan Ponzi Oyunu yeniden gündemde. Geçmişte defalarca denenip ciddi mağduriyetler yaratmış olması ve basın tarafından konunun uzun süre işlenmesine karşın yine aynı türde olaylar yaşanmaya devam etmekte.
En son bir banka şube müdürü olan Seçil Erzan olayı ile konu tekrardan gündeme geldi. “Ponzi Oyunu” adını Charles Ponzi adlı bir dolandırıcıdan aldı. Ponzi 1919’da posta kuponlarını kullanarak ilk kez bu tür sistemi bilinen kurdu. Posta kuponları, o dönemde anlaşmalı olan ülkelerde nakit paraya dönüştürülebiliyordu. Örneğin bir ülkede 1 dolara alınan bir kupon başka bir ülkede 5 dolara bozdurulabiliyordu.
Ponzi bu durumu göstererek yatırımcılardan para topladı. Ponzi, gazetelere ilan vererek birkaç aylık dönemde %100’lere varan kazanç vaat ediyordu. Gerçekte ise Ponzi posta kuponlarını al sat yapmıyor, yeni gelen yatırımcıların paralarını alarak ilk gelen yatırımcılara ödeme yapıyordu. Dolayısıyla İtalyan Charles Ponzi tarafından kurulmuş olan Ponzi Oyunu, yüksek kâr getiren işlemler yapılıyormuş gibi gösterilerek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin, sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemi olarak tarihe geçti.