Şenyaşar ailesinin tüm talepleri reddedildi

AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu dört kişinin ölümüne ilişkin açılan davanın 6'ncı duruşması başladı. Duruşmaya katılmayan anne Emine Şenyaşar, “Adalet” talebiyle Urfa Adliyesi önünde oturma eylemini sürdürdü. Mahkeme heyeti, Şenyaşar ailesi avukatlarının tüm taleplerini reddetti.

Emine Şenyaşar, Urfa Adliyesi'nde 'adalet nöbeti'nde. Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde, AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının seçim çalışması sırasında Şenyaşar ailesi fertlerine dönük saldırısı sonucu dört kişinin ölümüne ilişkin açılan davanın 6'ncı duruşması, Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi adliye önünde yoğun önlemler alınırken, gazeteciler ise gerekçe gösterilmeden duruşma salonuna alınmadı. Dosyada tutuksuz yargılanan Ferit Şenyaşar ve Şenyaşar ailesinin avukatlarının yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa, Diyarbakır ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar ile kimi aile üyeleri duruşmaya katılırken, Yıldız ailesi ve avukatları da salonda bulundu. 
 
HDP Milletvekilleri Mahmut Toğrul ile Ayşe Sürücü de duruşmayı takip etmek için Malatya Adliyesi’ne geldi. Saldırıda eşini ve iki oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, Urfa Adliyesi önünde başlattığı oturma eylemine devam ettiği için duruşmaya katılmadı. 
 
Saldırıda babası ve iki ağabeyini kaybeden ve saldırıda kendi de yaralanan daha sonra da tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.

İKİ BUÇUK YIL SONRA DİNLENDİ

Duruşmada tanık Murat Kaya dinlendi. Olaydan üç gün sonra ifade veren tanık Kaya, ancak 2 buçuk yıl sonra dinlenmek üzere mahkeme huzuruna çıkarıldı. Bir önceki duruşmada mahkemenin dinlenmesine karar verdiği Kaya, Urfa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBIS aracılığıyla duruşmaya katıldı. 

AK PARTİLİ YILDIZ'IN ANLATIMINI YALANLADI

Beyanlarında AKP’li vekil Yıldız’ın ileri sürdüğünün aksine dükkana girmeleriyle birlikte Şenyaşarlar’dan hiç kimsenin vekile 'Sen bizim kim olduğumuzu biliyor musun? Biz örgütteniz' gibi bir söylemde bulunmadığını ifade eden Kaya, yine bu yönlü bir tartışma yaşanmadığını söyledi. Kaya, “Milletvekilinin iddia ettiği gibi Celal Şenyaşar ile bir tartışma yaşanmadı. Belki dışarı çıktıktan sonra etrafındakiler Celal ve Adile hakaret etti. Daha sonra karşılıklı hakaretler yapıldı” dedi.

Tanık Kaya’nın dinlenmesin ardından söz alan Şenyaşar ailesi avukatlarından Hidayet Enmek, tanığın beyanlarından da anlaşıldığı üzere Şenyaşar ailesi fertlerinin AK Partili vekil ve beraberindekilere yönelik "Biz örgütteniz" şeklinde söylemde bulunduğu iddialarının yalan olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Enmek, dosya kapsamında tutuklu bulunan müvekkilleri Fadıl Şenyaşar’ın tahliyesini talep etti.

'SORUŞTURMA VE YARGILAMA HUKUKA AYKIRI'

Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran ise, önceki duruşmalarda bulundukları taleplerinin reddedilmesi nedeniyle mahkeme heyetine tepki gösterdi. Av. Duran, "Gelinen aşamada mahkeme karar vermek amacıyla toplanmış. Bakın bugün dinlenen tanık Mustafa Kaya'nın daha önce ifadesi alınmış, ama ifade tutanakları dosyaya eklenmemiş. Savcılık bazı delilleri getiriyor, bazılarını getirmiyor. Urfa Cumhuriyet Başsavcısı hukuka aykırı bir soruşturma yürüttü. Mahkemeniz de hukuka aykırı bir yargılama yapıyor. Savcı ise buna uygun bir mütalaa hazırlıyor. Kaygılarımız hat safhada" diye belirtti.

'SAVCI SUÇ IŞLEMEYE DEVAM EDIYOR'

Dava dosyasına müdahale edildiğinin açık şekilde görüldüğünü dile getiren Duran "Mahkeme, savcılığa kısıtlılık kararı olan belgeleri bana gönder diyor savcılık, 'hangilerini istiyorsun?' diye cevap yazıyor. Gelinen aşamada Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı suç işlemeye devam ediyor. Bu şekilde adil bir karar çıkmaz. Birileri bir şeylerin üstünü örtmek istiyor. Yıldız ailesi aklanmak isteniyor” dedi.
 
Şenyaşar ailesi avukatları, mahkemeden tutuksuz sanıklardan İbrahim Yıldız’ın tape kayıtlarının dosyaya eklenmesi, soruşturmanın genişletilmesi, olaya ilişkin harici bulgu ve delilerin tespit edilmesi, işyeri ve hastane boyutlarıyla ikiye ayrılan soruşturmanın birleştirilmesinin yanı sıra esasa dair ek süre taleplerinde bulundu. 

2 NİSAN'A ERTELENDİ

Heyeti, verilen aranın ardından tüm talepleri reddederek bir sonraki duruşmayı 2 Nisan tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AK Partili vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti esnasında başlayan hastanede devam eden olaylar sonucu Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız öldü. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam sekiz kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklandı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaydan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşanan olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Çocuklarına yönelik saldırı haberinden sonra gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde linç edilerek öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise 2 buçuk yıldır henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.
 
Davanın 15 Nisan’da görülen ve koronavirüs nedeniyle kimsenin alınmadığı ilk duruşmada, mahkeme heyeti sadece Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halleri üzerinde değerlendirme yaparak, duruşmayı erteledi. Davanın 2’inci duruşması 9 Temmuz, 3’üncü duruşması 2 Ekim, 4’üncü duruşması ise 20 Kasım’da görüldü. Pandemi gerekçesi ile duruşma salonuna aileler dışından kimse alınmadı.
 
20 Kasım’da görülen duruşmada, savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar’a bir kez “kasten öldürme”, 8 kez “kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 150 yıla kadar hapis cezası istendi. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı dosyanın diğer sanıkları için ise basit yaralamadan ceza istedi. (MA)