Sera Kadıgil: Çocukların hayatı tarikatperver bakanın umrunda değil

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, "AKP döneminde en az 941 çocuk tarlada, sanayide, inşaatta çalıştırılırken hayatını kaybetti. Tarikatperver Bakan, 'yetkimiz yok' diyerek işin içinden çıkıyor" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. MESEM eliyle çocuk işçiliğinin meşrulaştırıldığının altını çizen Kadıgil, “AKP döneminde en az 941 çocuk tarlada, sanayide, inşaatta çalıştırılırken hayatını kaybetti. Okul sıralarında olması gereken çocukları MESEM adı altında ucuz işgücü olarak patronların insafına terk eden Tarikatperver Bakan ise Bakanlığımızın iş kazaları kapsamında işletmelere bir yaptırım uygulama yetki ve görevi yoktur diyerek işin içinden çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın asgari ücretin üçte birine en fazla yarısına en az 13 saat mesai yaptırılan, izin hakkı dahi olmayan, sigortalı olup olmadıkları bilinmeyen çocuklara ilişkin önergelerine yanıt verdiğini belirten Kadıgil, “Çalıştığı inşaatın 5'inci katından düşen 16 yaşındaki lise öğrencisi Zekai Dikici, Kahramanmaraş Elbistan'da çalışırken seyir halindeki kamyonet kasasından düşerek yaşamını yitiren Ali Sait ve daha ismini sayamadığımız onlarca çocuğun iş kazası geçirdiği işletmelere ne tür yaptırımlar yaptınız, protokolleri iptal ettiniz mi?“ diye sorduğumuz Bakan hiç utanmadan “Bakanlığımızın iş kazaları kapsamında işletmelere bir yaptırım uygulama yetki ve görevi bulunmamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı doğrultusunda söz konusu işlemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülmektedir’ diye yanıt verebiliyor. Bu çocukların işçi değil çocuk olduğunu ve okula ucuz işgücü olmak için ya da tarikatlara hizmet etmek için değil bir türlü içine sindiremediği laik bilimsel eğitimi almak için gittiğini idrak edemiyor” dedi.

'KAPİTALİZME YEM EDİLEN ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİYLE İLGİLENEN YOK'

TİP Milletvekili Kadıgil, önceki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 2022’de yaptığı açıklamayı hatırlatarak “AKP’nin ustabaşı gibi görev yapan MEB Bakanlarından Mahmut Özer de çırak kalfa sayısının 1 milyonu aştığıyla övünüyordu. 2022’de meslek liselerinde üretilen 8 bin 300 ürünün tescilinin alındığını ve bu ürünlerin 162’sinin ticarileştiğini açıklamış ve milyonlarca liralık cirolardan bahsetmişti. Vahşi kapitalizme yem edilen çocuklarımızın eğitimiyle ilgilenen yok ne yazık ki!” dedi.

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAL YAŞI 7. SINIF DÜZEYİNE İNECEK'

Milli Eğitim Bakanlığı, MESEM’in ardından ortaokul öğrenciler için yaz aylarında da 'zanaat okulları' açmaya hazırlandığını hatırlatan Kadıgil, yasal olarak çocuk işçiliğinin  yaşının 7. Sınıfa kadar düşeceğini belirterek, “Sayıları her geçen gün katlanarak artan çocuk işçiliği ile mücadele etmek yerine bu sömürüyü meşrulaştıran AKP hükümetinin atanmış Bakanları’na MESEM’ler yetmedi şimdi de 'zanaat okulları' adı altında yaz aylarında da çocukları  patronların insafına terk ederek ölüme göndermeyi planlıyorlar” ifadelerini kullandı.