Sera Kadıgil: Niyetiniz, ölümü gösterip sıtmaya razı etmek

Sokak hayvanları ile ilgili tasarıya tepki gösteren Sera Kadıgil, "Kısırlaştırma merkezleri yerine beton tarlaları açmak derdindeler yani ölümü gösterip bizleri sıtmaya razı etme derdindeler" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi partisi Milletvekili Sera Kadıgil TBMM Genel Kurulu’nda sokak köpeklerinin uyutulması kanun tasarısına tepki gösterdi. Yapılmak istenen düzenlemenin kanunlara aykırı olduğunu ve hükümet kanadından yapılan açıklamaların suç olduğunun altını çizen Kadıgil, “Ülkenin hiçbir gerçek derdine çözüm üretmeyen saray rejimi yapamadıklarının üstünü milyonlarca köpeğin cansız bedeniyle örtme gayretine düşmüş durumda. Sahipsiz hayvan popülasyonuna buldukları dahiyane çözüm, tüm sokak köpeklerini öldürmek. Daha doğrusu şöyle bir şey peşindeler: "Öldürürüz ha!" tehdidiyle bu hayvanların ölüm kampı hâlindeki barınaklara tıkılmasını ve yavaş yavaş açlıktan birbirini yiyerek ölmesini bekleme derdindeler, buradan bir rant devşirme derdindeler, kısırlaştırma merkezleri yerine yeni beton tarlaları açmak derdindeler yani ölümü gösterip bizleri sıtmaya razı etme derdindeler” ifadelerini kullandı.

2019 yılında TBMM’de kurulan Hayvan Hakları Komisyon Raporu’nun bütün partilerin mutabakatıyla ve oy birliğiyle geçtiğini hatırlatan Kadıgil, “Bakın, dört sene önce ben yine bu kürsüdeymişim. Nasıl başlamışım sözleme biliyor musunuz? Sözlerime AKP ve MHP grubuna teşekkür ederek başlamışım çünkü biz geçen dönem şu elimde gördüğünüz raporu çıkardık; farklı partilerden 11 milletvekili oy birliğiyle sevgili arkadaşlar. 27'nci Dönemde belki oy birliğiyle yaptığımız tek şey buydu. Hayvanların haklarıyla ilgili bir çalışma yürüttük biz burada ve dedik ki: Kontrolsüz hayvan popülasyonu bir sorundur. Yani herkes şunu kafasına çok iyi soksun: Bu ülkede, bu Mecliste hiç kimse hayvanlar kontrolsüzce çoğalsın falan demiyor. Biz oturduk, milletvekilleriyle bunu çalıştık; tek tek çözüm önerilerini. Oy birliği diyorum size. Ne dedik biliyor musunuz? Hayvanlar bu toprakların, kültürümüzün bir parçasıdır, yerleri barınaklar, o ölüm kampları değil, bizim yanımızdır dedik. Kontrolsüz çoğalmasınlar, kimseciklere bir zararları dokunmasın diye derhal kısırlaştırma seferberliği başlatalım dedik. Hayvan kaçakçılığı, hayvan üretimi durdurulsun dedik. Bu işler için bütçe ayrılsın dedik ya. Ben demedim ha bunları sadece, ben demedim, AKP'li milletvekilleri dedi, MHP'li milletvekilleri dedi; oy birliğiyle geçti, oy birliğiyle. Sonuç: Hiçbir şey yapmadınız. Bir arpa boyu yol ilerlemedik, bu konuda hiçbir şey yapılmadı ve şimdi çıktınız, diyorsunuz ki: "Şöyle oluyor, böyle oluyor." Tarım Bakanı çıkmış, hiç utanmıyor ya arkadaşlar; asli sorumlusu bu işin. Hiç utanmadan çıkmış ne diyor biliyor musunuz? Yok efendim, trafik kazaları oluyormuş. Yok efendim, işte kuduz artıyormuş. Yok efendim, işte ne oluyormuş, çocuklarımız başıboş köpekler yüzünden sıkıntı çekiyormuş. Herkesin şunu çok iyi kafasına sokması lazım: Bu sıkıntılar çıkıyorsa o masum, o ağızsız, dilsiz canlar yüzünden çıkmıyor; görevini yapmayan, kanunları uygulamayan bu siyasetçiler yüzünden çıkıyor, bunlar yüzünden çıkıyor. Hayvan popülasyonunu kontrol altına mı almak istiyorsunuz? Hadi bize de itibarınızı yok, kendi vekillerinize itibarınız yok, bu Meclise itibarınız yok; kanun var, kanun. 2004 senesinde çıkardınız, siz çıkardınız arkadaşlar, AKP çıkardı bu kanunu. O kanunun bir 6'ncı maddesi var. Ne diyor? "Sahipsiz hayvanı alacaksın barınağa, aşılatacaksın, kısırlaştıracaksın, götürüp yerine bırakacaksın." diyor. Yirmi sene geçti, niye uygulamıyorsunuz? Neden uygulamıyorsunuz bunu?

'20 SENEDİR KANUNU NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ?'

Hayvan popülasyonunu kontrol altına mı almak istiyorsunuz? Hadi bize de itibarınızı yok, kendi vekillerinize itibarınız yok, bu Meclise itibarınız yok; kanun var, kanun. 2004 senesinde çıkardınız, siz çıkardınız arkadaşlar, AKP çıkardı bu kanunu. O kanunun bir 6'ncı maddesi var. Ne diyor? 'Sahipsiz hayvanı alacaksın barınağa, aşılatacaksın, kısırlaştıracaksın, götürüp yerine bırakacaksın' diyor. Yirmi sene geçti, niye uygulamıyorsunuz? Neden uygulamıyorsunuz bunu? Yirmi üç yıldır bu ülkeyi tek başına yöneten bir adam var, bugün çıkmış ne diyor? 'Ya, tamam tamam, durun, barınaklara bir alalım.'

'HER ŞEYE KAYNAK VAR KANUNLARI UYGULAMAYA YOK'

Kadıgil, kısırlaştırma için kaynak olmadığı argümanına ilişkin olarak ise "Neymiş efendim, kaynak yokmuş! Her şeye kaynak var ama kanunları uygulamaya kaynak yok! Bakan kendi ağzıyla itiraf ediyor, yeterince kısırlaştırılma yapılmıyor diyor. Ama aynı Bakanlığın İstanbul il Müdürlüğü sadece bu sene 61 milyon TL’ye araç kiralamış. Sadece bu parayla 80 bin köpek kısırlaştırılabiliyor! Cumhurbaşkanının Okluk sarayına ödediğimiz para 685 milyon TL, 1 milyon köpeği kısırlaştırma bedeline denk! Her şeye kaynak var, bu ülkenin kanunlarını uygulamaya, Meclisin iradesini uygulamaya kaynağımız yok" dedi.

'BATI'YA ÖRNEK OLMAMIZ LAZIM'

2019 yılında Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı olan AK Parti Milletvekili Mustafa Yel’in o gün söylediklerini de hatırlatan Kadıgil, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bizim bu alanda Batı'dan alacağımız bir şey yok. Tarihimize baktığımızda pek çok iyi örneğin orada durduğunu görüyoruz. Derhal bir hayvan hakları fonu oluşturmalıyız. Önümüzdeki 4 yılda kısırlaştırma seferberliği yapmak zorundayız. Batı dünyasının yaptığı uyutma yani öldürme bir çözüm değil, biz vicdanlı bir milletiz, Batı'ya örnek olmamız lazım! Ben demiyorum buyurun; sizin Komisyon Başkanınız diyor. Dört senedir hiçbir adım atmıyorsunuz, hiç kılınızı kıpırdatmıyorsunuz. Şimdi de gelmiş, işinizi yapmadığınız için suçu masum köpeklerde arıyorsunuz ve biz de diyoruz ki: Yemiyoruz, yemiyoruz, yemeyeceğiz! “

'2 HAZİRAN’DA YENİKAPI’DAKİ MİTİNGE GELİN'

Kadıgil, son olarak yapılacak mitinge çağrı yaparak, “Bu ülkenin tüm iyi kalpli insanlarına sesleniyorum, bu tuzağa düşmeyin! Uyutmayacaklarmış barınağa koyacaklarmış yalanlarına sakın itibar etmeyin ve bu yasaya ses yükseltmek için 2 Haziran’da Yenikapı’daki mitinge gelin” dedi.