Sera Kadıgil: Rakamları manipüle eden kamu görevlileri hakkında işlem yapılacak mı?

Sera Kadıgil, Bakan Şimşek'e, "Rakamları manipüle eden, görevlerini kötüye kullanarak emekçilerin parasını çalan sözde kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TİP Milletvekili Sera Kadıgil, TÜİK tarafından açıklanan rakamları Meclis gündemine taşıdı. Ekonomi yazarı Alattin Aktaş’ın haberinden hareketle hazırladığı önergede “Bu fiyatlarla ihtiyaçlarımızın karşılanabildiği yer ülkemizde tam olarak hangi bölgemize tekabül etmektedir?” diye sordu.

Kadıgil, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan 2022'den bu yana hesaplama için kullandığı maddelerin fiyatlarını açıklamayı durdurduğunu belirterek, ‘Mevcut durumda fiyat değişimleri ve ağırlıklar ana harcama grupları itibarıyla açıklanıyor. TÜİK madde fiyatlarını vermediği gibi her bir madde için fiyat değişimini de gizliyor’ diye yazmıştır. Enflasyon hesaplamasında kullanılan maddelerin bir listesini yayımlayan Aktaş, ‘TÜİK’e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücreti ne kadar biliyor musunuz; 33 lira 69 kuruş. Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira. Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira olarak dikkate alınmış’ ifadelerini kullanmıştır” dedi.

“Bu kapsamda maddi zorluk yaşayan halkımızın bilgilenerek bu uygun fiyatlardan yararlanabilmeleri adına sormak gereği hasıl olmuştur” diyen Kadıgil, şu soruları yöneltti:

“1- Bu fiyatlarla ihtiyaçlarımızın karşılanabildiği yer ülkemizde tam olarak hangi bölgemize tekabül etmektedir?

2- Öğrencilerin ayda 450 TL’ye barınabildikleri iddia olunan yurt nerededir?

3- 77 TL karşılığında döner yenebilen dönerci hangisidir?

4- 9 bin TL karşılığında ev taşıyan yufka yürekli nakliye şirketi hangisidir? 

5-5 bin TL'ye ev kiralayan koca yürekli ev sahipleri kimlerdir, bu evler nerededir?

6- Halk ekonomik krizin pençesinde kıvranırken, gerçek enflasyon %100'ün üzerindeyken ülkedeki emekçilerin en az %57’sinin çalıştırıldığı asgari ücrete Yüzde sıfır zam,  SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 19,31 zam yapılmıştır. Rakamları manipüle eden, görevlerini kötüye kullanarak emekçilerin parasını çalan sözde kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?”