Sera Kadıgil'den 'soyadı' tepkisi: Bu düzenlemeyi yapan cin fikirli erkek kim?

Sera Kadıgil, kadının soyadını kullanması hakkını engelleyen 9. Yargı Paketi’ndeki düzenlemeyle ilgili Bakan Göktaş'a, "Düzenlemeyi yapan Adalet Bakanlığı’ndaki cin fikirli erkek kim?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TİP Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM KEFEK Komisyonu’na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a kadının soyadını kullanması hakkını engelleyen 9. Yargı Paketi’ndeki düzenlemeye karşı Bakanlığın tavrının ne olacağını sordu. Kadıgil; “Bütün kadınlarla dalga geçercesine, kadının soyadını kullanma hakkını gasp eden düzenlemeyi yapan Adalet Bakanlığı’ndaki cin fikirli erkek kim? Türkiye Cumhuriyeti Devleti Aile Bakanı olarak kadının soyadı noktasında durduğunuz yer neresidir?  Anayasanın ve AYM kararlarının Adalet Bakanlığındaki bazı erkekler tarafından ayaklar altına alınıp kadına sıkı sıkıya bağlı bir hakkın gasp edilmemesi için ne tür bir önlem alacaksınız nasıl bir çıkış yapacaksınız. Bakanlığınız ne yapacak?” diye sordu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK)  Bakanlığın faaliyetlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Komisyon toplantısına katılan milletvekilleri arasında bulunan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, hazırlıkları tamamlanan 9. Yargı Paketi’nde yer alan kadının soyadını kullanma hakkını engelleyen düzenlemeye ilişkin eleştirilerde bulundu. Kadıgil, “Başımıza bir felaket geliyor. Sizi, beni ve bütün kadınları ilgilendiren bir felaket. Önümüzde 9. Yargı Paketi var ve bu pakette Anayasa Mahkemesi’nin kadınların uzun süren mücadelesi sonucunda kazandıkları bir hak daha gasp edilmek isteniyor” dedi.

Kadıgil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın çift soyadı kullanmasına dikkat çekerek, “Evli bir kadınsınız ve kendi soyadınızı da kullanıyorsunuz; Özdemir Göktaş. İşte AYM yaklaşık bir yıl önce bir karar verdi ve dedi ki; 'Evli kadınlar da tıpkı erkekler gibi kendi soyadını kullanabilirler. Bu, kadının kişilik haklarıyla doğrudan ilişkili bir durumdur'. Aradan geçen süreye rağmen Adalet Bakanlığı bu konuda gerekli düzenlemeyi yapmadı. Şimdi de  getirilecek yargı paketinde düzenlemeyi yapmak yerine, burada bulunan ve bulunmayan bütün kadınlarla ve KEFEK üyeleriyle dalga geçmeyi tercih etti. İptal edilen Medeni Kanun maddesinin aynısını bir kelime değişikliği ile;  “ancak” yerine “şöyle ki” kelimesini koyarak pakete monte ediyorlar.  Size bir Bakan olarak bunu yapan erkeğin kim olduğunu soruyorum.Sizin bu sorunun yanıtını öğrenme şansınız var, çünkü;  siz Bakan Yılmaz Tunç ile yanyanasınız, öğrenebilirsiniz?” dedi.

'MADDENİN GEREKÇESİ OLDUKÇA VAHİM'

Kadıgil, getirilmek istenen düzenlemenin gerekçesinin ise oldukça vahim olduğunun altını çizerek “Maddenin gerekçesi ise oldukça vahim. Diyorlar ki; “Anayasamızın 41. Maddesi toplumun temeli olarak aileyi görür. Ailenin önemi değerlendirildiğinde, anne ve  babanın ayrı soyadları kullanması çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.’ Bugün Adana’da 11 yaşında bir çocuk öldü. Çocuk işçi olarak çalıştırılırken öldü bu çocuk. Milli Eğitim Bakanlığının yaptıkları yüzünden MESEM adı altında  çocuk işçi olarak çalıştırdıkları için onlarca çocuğu kaybettik, kaybediyoruz. Çocuklar okula aç gitmek zorunda kalıyor, istismar, taciz … Çocukların başına gelmeyen kalmıyor ve Adalet Bakanlığı nezdinde bunların hiçbiri çocukların psikolojisini bozmuyor, kadının soyadını kullanması bozuyor. Bize bir kez daha ‘AYM kim? Yüksek yargı ne? Kadın erkek eşitliğini sağlamaya çalışanlar kim? Siz kimsiniz?’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

BAKAN SORULARA YANIT VERMEDİ

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, TİP’li Kadıgil'in “Aile Bakanı olarak kadının soyadı noktasında durduğunuz yer neresidir?  Anayasanın ve AYM kararlarının Adalet Bakanlığındaki bazı erkekler tarafından ayaklar altına alınıp kadına sıkı sıkıya bağlı bir hakkın gasp edilmemesi için ne tür bir önlem alacaksınız? Nasıl bir çıkış yapacaksınız? Bakanlığınız ne yapacak?” sorularını yanıtsız bıraktı.