Serbest bırakılan baronlara yakalama kararı

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliyelerden 5 gün sonra 7 suç baronunun yeniden tutuklanmasına karar verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Timur Soykan, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyelerden 5 gün sonra suç baronları Abdullah Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Efe Alp Üstün, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ve Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in yeniden tutuklanmasına karar verdiğini yazdı.

Soykan'ın Birgün'deki köşesindeki yazısından bir bölümü şöyle: 

"Türkiye’nin en büyük baronlar davasında tutuklu sanık kalmamıştı. Savcılığın itirazı üzerine tahliye edilen 7 sanığın yeniden tutuklanmasına karar verildi. İçişleri Bakanlığı koltuğuna Ali Yerlikaya’nın oturmasından sonra Türkiye’yi merkez haline getiren uluslararası uyuşturucu baronlarına seri operasyonlar başlamıştı. Avusturalyalı Komançero Çetesi’nden Hırvat suç örgütüne, Alman uyuşturucu baronlarından İsveç mafyasına kadar Türkiye’deki 14 uluslararası çeteye baskınlar düzenlendi. Bu operasyonlardan ilki ve en büyüklerinden biri Hollandalı Jos Leijdekkers’in çetesine yapılandı. Hollanda ve Avrupa polisi, mafyanın gizli haberleşme sistemi Sky ECC’ye sızmış ve milyonlarca mesajı ele geçirmişti. Bu mafya yazışmaları henüz 30 yaşındaki Jos Leijdekkers’in Hollanda ve Belçika’daki limanlara tonlarca kokain getirerek Avrupa’ya dağıttığını ortaya koymuştu. Onun Gana asıllı Hollandalı ortağı Isaac Bignan’ın da 5 tondan fazla kokainin sevkiyatını yaptığı belirlenmişti. Bu mesajlarda Jos Leijdekkers’in cinayetler işlettiğine dair bilgilerde vardı. 2021’den itibaren Hollanda ve Avrupa medyasında Jos Leijdekkers ve ‘Kara Mamba’ lakaplı Isaac Bignan’ın Türkiye’de bulundukları ve uyuşturucu trafiğini buradan yönettiklerine dair haberler yer aldı. Hatta ‘Tombul Jos’ lakaplı Leijdekkers’in Bodrum’dan Avrupa’daki uyuşturucu sevkiyatlarını yönettiğine dair mesajlar da ele geçirilmişti. Hollandalı yetkililer, defalarca başvuru yapmalarına karşın çeteye Türkiye’de operasyon yapılmadığını savunmuştu.

.....

Tüm iddialara ve operasyonlara karşın geçen hafta Cuma günü şoke eden bir gelişme yaşanmıştı. İstanbul Çağlayan’daki 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma 6 Temmuz Cumartesi gece 02.30’a kadar sürmüştü. Mahkeme Abdullah Alp Üstün, Isaac Bignan, Eric Schroder, halen firari olan Jos Leijdekkers’in kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in de arasında olduğu tüm sanıkların tahliyesine karar vermişti.  Sanıklara sadece yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Böylece Türkiye’nin en büyük baronlar operasyonundan bir yıl sonra tutuklu sanık kalmamıştı.

Başka bir uyuşturucu davasından tahliye edildikten sonra uyuşturucu kaçakçılığına devam ettiği öne sürülen Abdullah Alp Üstün ise cumartesi günü Çorlu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Sanık avukatları, kara para davasında öncül suçun tespit edilemediğini ve tahliyelerin doğru olduğunu savunuyordu.

5 GÜN SONRA TUTUKLAMA KARARI

Mahkemenin bu kararına savcılık itiraz etmişti. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı 10 Temmuz 2024 günü inceledi. Mahkeme, tahliyelerden 5 gün sonra Abdullah Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Efe Alp Üstün, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ve Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in yeniden tutuklanmasına karar verdi.

Kararda 7 sanığın mal varlıklarına el konulmasına ilişkin deliller de şöyle sıralandı:

İletişim tespit ile dinleme evrakı, Kırmızı Bülten kararları, İnterpol ve Europol (Avrupa Polisi) veri tabanları, operasyonlar, yurt dışında ve yurt içinde görülen öncül suç evrakı, operasyon ve aramalarda ele geçirilen dijital materyaller ve suç delillerine ilişkin değerlendirmeler, kriptolu telefonlardan imaj alma, inceleme ve çözümlemesine ilişkin aşamaları gösterir, bilgi ve belgeler, uyuşturucu ticareti yapma ve aklama suçunu içerir fotoğraf, video ve yazışmaların tespit, kod işlemleri çözümleme ve kimliklendirme çalışmaları, 652 sayfadan oluşan görüntü analizlerinin özeti, aklama suçuna ilişkin kişi bazlı analizler, şirketler üzerinden gerçekleştirilen eylemler, lüks araç alma yöntemi ile yapılan aklama eylemlerinin tespit ve yöntem çalışmaları, sanık bazlı eylemlerin değerlendirilmeleri, örgüt değerlendirme ve konumlandırma çalışmaları…

Mahkeme bu deliller kapsamında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağına oy birliğiyle karar verdi. 8 sanık hakkındaki tahliye kararlarına itirazı ise reddetti."

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler Suç baron Timur Soykan