SES anketi: Sağlıkçıların yüzde yetmişi yurtdışına gitmeyi düşünüyor
SES’in 2 bin 63 kişi ile yaptığı ankete göre, sağlıkçıların yüzde 71’i yurtdışına gitmeyi düşünüyor, en az yüzde 80’i ise imkân bulduğunda mesleği bırakmak istiyor.
DUVAR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik ve sosyal durumu araştırması anketinin sonuçlarını sendikanın Genel Merkezinde düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı. Online yapılan ve 2 bin 63 sağlıkçının katıldığı anket sonuçlarını SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım okudu.
Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarında kayıplar yaşandığını belirterek, “Bugün kamu çalışanları içinde en düşük temel ücreti iş kolumuz emekçileri almaktadır” diye konuştu.
Yıldırım, TÜRK-İŞ tarafından Nisan 2022 yoksulluk sınırı 17 bin 340 TL iken, açlık sınırı 5 bin 323 olarak açıklandığını hatırlatarak, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 60,11’nin maaş aralığı 7 bin 500-10 bin TL’dir” dedi. Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında ve açlık sınırına yakın ücretlerle yaşamaya çalıştığını söyledi.
Sağlık emekçilerinin yoğun çalışma koşulları ve maruz kaldığı mobbing nedeniyle yurt dışına gitmeyi planladığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 33,49’u yurtdışına gitme konusunda kararsızken, yüzde 70,7’si yurtdışına gitmeyi düşünmektedir. Sağlık lisansiyerinin yüzde 77,23’ü, hemşirelerin yüzde 76,83’ü sağlık teknikeri/teknisyeninin yüzde 72,21’i ve hekimlerin yüzde 57,81’i fırsatını bulsa yurtdışında çalışmayı düşünmektedirler. İmkân bulduğunda sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 85,46’sı yurtdışına gidecektir.”