Sevda Karaca'dan Adalet Bakanı Tunç'a 'Mücella Yapıcı' sorusu

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, muayene olmak için hastaneye giden tutukluların kelepçelenmesi ve sağlık hakkının engellenmesini Meclise taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi davası tutuklusu ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı, 1 yıl önce tutuklandıktan sonra hastaneye sevki ve muayene işlemleri sırasında kollarını morartacak şekilde kelepçelenmesine, dişinin elleri kelepçeli olarak çekilmesine, muayene sırasında hasta mahremiyetine özen gösterilmemesine tepki olarak hastaneye gitmeme kararı aldığını duyurdu.

Mücella Yapıcı’nın kelepçe uygulaması nedeniyle hastaneye gitmeme kararı, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ortaya serdiğini belirten EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

'HASTA TUTSAKLARIN SAYISI ARTIYOR'

Nisan 2022 itibari ile 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğuna ve sayının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Karaca, ''Revire sevk edilmeme ya da geç edilme, acil durumlarda dahi aylar sonra hastaneye sevk, hastane gidişlerinde ters kelepçe dayatması, hastanelere kafes denilen hücreli ring araçlarıyla götürülmek istenmeleri, muayene sırasında mahpusun kelepçelerinin çıkarılmaması yani kelepçeli ve jandarma eşliğinde muayeneye zorlanma gibi hak ihlalleri nedeniyle sağlık hakkından yararlanamayan hükümlü ve tutuklular cezaevlerinde ölüme terk edilmektedir'' ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL PROTOKOLÜ'NE NEDEN UYULMUYOR?'

Karaca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunça'a yanıtlaması için şu soruları yöneltti: 

- Bakanlığınız Mücella Yapıcı’nın sağlık durumu ve yaşadığı hak ihlalleri ile ilgili bir incelemede bulunmuş mudur? Mücella Yapıcı ve benzer muameleye maruz kalan hükümlü ve tutukluların sağlık hakkından insan onuruna yaraşır şekilde yararlanabilmesi için bir önlem alındı mı? 

- Bu insan hak ve onuruna aykırı muamelelerle ilgili sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açıldı mı?

- Hasta ve tutukluların hastaneye sevki ve muayene sırasında uygulanması gereken 3’lü protokol ve İstanbul Protokolü düzenlemelerine neden uyulmamaktadır?  

- Bakanlığınızın hasta ve yaşlı tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişimi, hastaneye sevki ve uygulanan muayene yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik bir çalışması var mı? 

- Hasta mahpusların tedavi ve sağlık hizmetleri konusunda hangi denetim mekanizmaları bulunmaktadır? Bu denetimler düzenli olarak yapılıyor mu? (HABER MERKEZİ)