İtalyan soslu Yunanistan: İyon Adaları
‘Yunan Adaları’ hayalinizi nihayet gerçekleştireceksiniz. Bütçe tamam, iş yerinden izin alındı. Fakat plan yapmak için bilgisayar başına oturduğunuzda onlarca adanın arasında kayboldunuz, değil mi? Üzülmeyin, hangi adaya niye gidilir, hangi plajda yüzülür, DUVAR sizin için derledi.
Beril Köseoğlu [email protected]
DUVAR - “Yunan adalarına gideyim ama biraz da yeşil göreyim, Ege’de değil Avrupa’da gibi hissedeyim” derseniz, sizi Yunanistan’ın batısındaki İyon Denizi’nde bulunan ‘Yedi Adalar’a alalım. Korfu, Lefkada, İthaka, Kefalonya, Zakintos, Paxi (Paksu) ve Çuha, 13. yüzyıldan 18. yüzyıla dek Venediklilerin hâkimiyetinde kalmış. Haliyle bu adaların her bir noktasında sıcak bir İtalyan rüzgarı esiyor. Yedi Adalar’ın bir diğer tanımlayıcı özelliği de, üzüm bağları, zeytin ağaçları ve hatta ormanlarıyla, yemyeşil bitki örtüsü.
UÇAKLA MI KARAYOLUYLA MI?
İyon Adaları Türkiye’de pek popüler değil ama gitmesi kolay. Korfu, Kefalonya ve Zakintos havalimanlarına Atina’dan uçabilirsiniz. Lefkada’ya karayoluyla geçiş var. Barbaros Hayrettin Paşa’nın Haçlı Ordusu’nu perişan ettiği Preveze’ye Atina’dan uçup buradan adaya karayoluyla varabilirsiniz. Lefkada’ya bir diğer ulaşım yolu da, Atina’dan araba kiralayıp veya otobüse binip, yine Preveze üzerinden gitmek. Adaların hepsi birbirine feribotla bağlı.
EN HAVALI ADA: KEFALONYA
Dağları, ormanları, nehirleri, kıvrıla kıvrıla plajlara inen yolları ve masmavi deniziyle, İyon Adaları’nın tartışmasız en ‘keyiflisi’. 2. Dünya Savaşı’nda 5 bin İtalyan askerinin öldürüldüğü ada olan Kefalonya, Louis de Bernieres’in ünlü Kaptan Corelli’nin Mandolini kitabının ilham kaynağı; kitabın Amerikan yapımı filmi de burada çekildi…
• 1953 depreminde yerle bir olmayan tek köyü olan ve neo-klasik mimarisini koruyan Fiscardo’da, dünya sosyetesinin demir attığı marinaya bakan kafelerde bir kahve için.
• Araba kiralayıp kaybolmaktan korkmadan adayı turlayın. Zirvelerinde bulutların toplandığı dağların eteklerinden kıvrılarak tekrar yaz mevsimine inin; Mrythos ve Petani plajlarında yüzün.
• Mitolojide ‘Perilerin Mağarası’ diye bilinen Melissani Mağarası’nda ve gölünde kayıkla gezin.
• Merkezindeki Argostoli’de değil, küçük köylerinde kalın.
• İki yarımadanın ortasında, benzersiz bir konumda yer alan Assos kasabasında bir gece konaklayın; rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
• Kalabalık sezonda gitmeyin.
ODYSSEUS OLMAK VARDI: İTHAKA
'Odysseus’un yurdu’ olarak bilinen bu minik ada, İyon Denizi’nde sakin ve ‘elit’ bir deniz-güneş tatili için en iyi adreslerden biri. Kefalonya’da kalıyorsanız, bir-iki gecenizi İthaka’ya ayırın. Truva’nın düşmesinden sonra Odysseus’un niçin binbir güçlüğe göğüs gerip tam 10 yıl sonra evine döndüğünü anlayacaksınız…
• Çoğu çakıl taşlı, hepsi tertemiz plajlarına vakit ayırın. En meşhurları, sırtını yemyeşil dağlara veren Sarakiniko, Filiatro ve Gidaki.
• Vathi köyü ile at nalı biçimindeki limana bakan tepelere, bir de Panaya Kathariotissa Manastırı’na çıkmadan dönmeyin.
• Odysseus Destanı’nda bahsi geçtiğine inanılan arkeolojik kalıntıları görün.
EN KOZMOPOLİT İYON ADASI: KORFU (KERKYRA)
Merkezi kozmopolit ve tarihi bir Avrupa kenti; kıyıları tipik tatil ortamı… Yunanistan’ın turizme açılan ilk adalarından biri olan Korfu, başta İtalyan olmak üzere hâkimiyetine girdiği Fransız ve İngiliz kültürlerinden izler taşıyor. Tarihi merkezi Korfu Kasabası, neoklasik malikâneleri, Venedik ve Paris’i andıran dar sokaklarıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde.
• Korfu Kasabası’nda Yunanistan’ın en büyük meydanı Spianada’dan girilen, Kanuni Sultan Süleyman’ın iki kuşatmasına direnmiş kaleyi gezin.
• Avusturya Kraliçesi Sisi’nin oğlunun intiharı sonrası vaktini geçirmek için inşa ettirdiği Achilleion Sarayı’nı görün.
• Kassiopi ve Paleokastritsa plajlarında kulaç atın.
• Vaktiniz varsa feribotla yaklaşık bir saat mesafedeki ‘lüks’ Paxi (Paksu) adasının kumsallarını ve mağaralarını görün.
• Tenha sezonda gitmek kaydıyla, Sidari Plajı’ndaki Aşk Kanalı’nda (Canal D’Amour) yüzün; efsaneye göre ruh ikizinizi bulacaksınız!
SU SPORCULARI LEFKE'YE (LEFKADA)
Kefalonya ve İthaka’nın kuzeyindeki Lefkada, anakaraya bir köprüyle bağlı. Sırf bu nedenle Yunan halkının daha fazla tercih ettiği ada olma özelliğini taşıyor. Doğal güzellikleri, upuzun plajları ve rüzgar alan koylarındaki su sporu imkânlarıyla ünlü.
• Neresinde kalacağınızın fazla önemi yok çünkü Lefkada’ya plaj plaj gezmeye geldiniz. Konaklama masrafını düşük tutun.
• Araba veya motor kiralayın; verimli ovaların, şelalelerin ve dağların arasından batıda kalan turkuaz plajlara kendinizi bırakın. En ünlüleri Egremni ve Porto Katsiki. Kalabalık sevmeyen bünyeler için en güzeliyse, Agiofilli.
• Sörf yapmak isteyenlerin kalması gereken bölgeler güneyde. Su sporları merkezi olan Vasiliki en doğru tercih.
DOĞU’NUN ÇİÇEĞİ: ZAKİNTOS (ZANTE)
Venediklilerin verimliliği nedeniyle ‘Fioro di Levante (Doğu’nun Çiçeği)’ diye adlandırdığı Zakintos, doğası hâlâ bozulmamış bir ada. Tarım, hâlâ en önemli gelir kaynağı. Zakintos bir dizi tezat da içeriyor; zira bazı koyları caretta carettaların üremeye değer göreceği kadar el değmemişken, bazı koylarında Mikonos’u aratmayan partiler düzenleniyor!
• Vassilikos, Laganas ve Alykes plajlarının yanı sıra bir gemi batığına ev sahipliği yaptığı için ‘Batık Koyu’ diye anılan Navagio’da kendinizi denize bırakın.
• Adanın kendi üretimi olan şaraplarının, vejetaryen değilseniz de tavşan yahnisinin tadına bakın.
• Sakin bir tatil için Zante’de, ‘Vur patlasın çal oynasın’ tadında geceler için Laganas’ta konaklayın.
ADA ADA YUNANİSTAN (1) – Kartpostallardaki tatil: Kiklad Adaları