Seyir Çocuk Günü'nde yapılacak etkinlikler belli oldu
Ayvalık Film Festivali kapsamında düzenlenecek olan Seyir Çocuk Günü; saat 12.00’da atölyeler ile başlayacak, akşam 20.30'daki film gösterimleriyle sona erecek.
DUVAR - Seyir Derneği tarafından 14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında 17 Eylül Pazar günü Seyir Çocuk Günü düzenlenecek. Seyir Çocuk Günü programında yer alan baskı, boyama, arkeoloji, animasyon atölyeleri; masal dinletileri, konser ve film gösterimlerinin tümü ücretsiz gerçekleşecek.
Seyir Çocuk Günü, 17 Eylül Pazar günü saat 12.00’da atölyeler ile başlayacak, akşam 20.30’da film gösterimleriyle sona erecek. Seyir Çocuk Günü'nde ayrıca ebeveynler için de özel etkinlikler olacak.
Seyir Çocuk Günü etkinlikleri şöyle:
Kargalara olan sevgisi nedeniyle okul arkadaşlarına uyum sağlamakta zorlanan bir çocuğun hikayesini anlatan Sean McCarron yönetmenliğindeki kısa animasyon "Karga" (Corvine) ile futbol tutkusuyla birbirlerine bağlı Dylan ve Yousef’un, hayatlarını değiştirecek bir olayın üstesinden gelmek için arkadaşlığın gücünü yeniden keşfetmelerini ve pes etmemelerini anlatan Camiel Schouwenaar yönetmenliğindeki "Koca Adam"(Bigman), Seyir Çocuk Günü’nde beyazperdede olacak. "Koca Adam", Türkçe dublajlı olarak gösterilecek.
Arkeolog Ufuk Kırca çocukları bir kazı simülasyonu ile tanıştıracak. Atölye ile çocukların görerek, hissederek, algılayarak ve yaparak öğrenme yöntemiyle, kültürel miras kavramının tanımını doğru öğrenmeleri ve kültürel mirasa karşı duyarlılıklarının gelişmesi hedefleniyor.
Seyir Çocuk Günü programında çocukların el becerilerini ve hayal güçlerini kullanacakları atölyeler de düzenlenecek. Ayşe Nur Arık, çocukların aileleriyle birlikte katılacağı, yapraklardaki ve çiçeklerdeki doğal pigmentleri kullanan Japon baskı tekniğinden adını alan tamamen doğal ürünlerin kullanıldığı Tatakizome atölyesi düzenleyecek. Atölyede çocuklar, doğaya farklı bir bakış açısıyla bakmayı, boya kaynağı olarak doğayı, çiçekleri, yaprakları kullanmanın yolları olduğunu öğrenip, doğanın onlara farklı neler sunabildiklerini gözlemleyip, kendi küçük elleriyle yaptıkları baskılarla ortaya çıkan çantalarının sahibi olacak.
Simge Albeyoğlu, çocuklara akrilik boya ile istedikleri renklerde boyama yaparak yaprak baskı resmi oluşturacakları ve atölye sonunda teslim alabilecekleri Yaprak Baskı atölyesi düzenleyecek. Mehtap Sun'un düzenleyeceği Seramik atölyesinde ise çocuklar özel kalıplarla şekil verecekleri seramik çamurları ile panolar yapacaklar.
Seyir Çocuk Günü’nde sanatçı ve mimar Hazal Kaya, ebeveyn ve çocuklar arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan oyunlu bir atölye düzenleyecek. Oyunlar içinde kolajların yapılacağı, çizileceği, kesileceği ve yapıştırılacağı atölyeden çıkacak eserler etkinlik sonunda çocuklara hediye edilecek.
MASAL DİNLEYİSİ VE CANLANDIRMA ATÖLYESİ DÜZENLENECEK
Hikaye Anlatıcısı Aslıhan Hazar ise çocukları, bir masal dinletisinde buluşmaya davet ediyor.
Canlandıranlar’ın kurucusu yapımcı ve yönetmen Berat İlk'in vereceği Canlandırma Atölyesi’nde zeotrope ve flipbook gibi eğlenceli örnekler gösterilerek canlandırma (animasyon) tarihi ve mantığı anlatılacak.
Dramaterapist ve Aile Danışmanı Mana Uygur hem aileler ile ekran kullanımının zararları, nasıl olması gerektiği, geliştirilebilecek alternatifler, sınır koyma ve uygulama gibi başlıklar altında bir söyleşi düzenleyecek hem de çocuklarla birlikte izlenecek bir film sonrasında yaratıcı drama teknikleriyle farkındalık atölyesi düzenleyecek.
SERDAR ATEŞER İLE GİZEM DALGIÇ'TAN KONSER
Seyir Çocuk Günü’nde müzisyen Serdar Ateşer ile çocuk şarkıları bestecisi ve söz yazarı Gizem Dalgıç yakında bir albüm olarak çıkacak, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış çocuk şarkılarıyla Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi açık hava sahnesinde bir konser verecekler.
Müzisyen Ahmet Ali Arslan kendi hayatından ilham alarak yazdığı interaktif çocuk masalı Nazik Korsan Piyu ile beden perküsyonu yardımıyla dinleyenin masala katıldığı bir macera sunacak.
SOSYAL ÇEVRE VE AKRAN İLİŞKİLERİNİN RUH SAĞLIĞINA ETKİSİ
Seyir Çocuk Günü'nde Klinik Psikolog ve Pedagog İnci Vural ve Prof. Dr. Yankı Yazgan, ebeveynlere yönelik Sosyal Çevre ve Akran İlişkilerinin Ruh Sağlığına Etkisi başlıklı bir konuşma da yapacaklar. İnci Vural, İstanbul Üniversitesi'nde Pedagoji Bölümü'nü bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji master'ı yaptı. Daha sonra Fullbright bursu ile Amerika'ya gidip, Ohio State Universitesi'ne bağlı Nisonger Center'da duygusal ve gelişimsel problemleri olan çocuklarla çalıştı. Uzmanlık alanları çocuk/genç ve yetişkin psikiyatrisi olan Yankı Yazgan, beyin bilimleri ve psikiyatri alanındaki bilgilerin herkes tarafından anlaşılmasını ve kullanılmasını amaçlayan 'popüler bilim' temelli yazı ve kitap yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslar arası hakemli bilimsel dergi makalesi ve kitap bölümü yazdı.
Tüm bu atölyelerin ve etkinliklerin yanı sıra çocuklar Finansbank tarafından alana getirilecek 22 metrekarelik Ames Odası ve Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi tarafından kurulacak VR gözlük deneyimleme alanı tüm gün çocukların kullanımına açık olacak.
Film gösterimi, konser ve masal dinletilerinde kontenjan sınırı yok ancak düzenlenecek bazı atölyelerin kontenjanları sınırlı olduğundan katılmak isteyenlerin www.ayvalikff.org adresinden katılım formunu doldurmaları gerekiyor.
Festivalin ardından, Seyir Çocuk Günü kapsamında gösterilen "Koca Adam" adlı Hollanda filmi 24 Eylül’de UrlaDam’da Koruncuk Vakfı çocukları için, Ekim ayı içinde de Diyarbakır Mordem Sanat iş birliğiyle Diyarbakır, Adıyaman, Hatay ve Maraş’ta depremzede çocuklar için gösterilecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)