Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı: Yakalanmadan önce Türkiye'ye gelmek istedi

Avusturya’da tutuklu Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Murat Volkan Dülger, müvekkili için tutuklanmama garantisi ile yargılanma talebinin reddedildiğini açıkladı.

Sezgin Baran Korkmaz halen Avusturya'da tutuklu bulunuyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sezgin Baran Korkmaz’ın Avusturya’daki tutukluluk sürecinin devam ettiği bilgisini veren Avukat Murat Volkan Dülger, anılan tutuklama işlemi öncesi önemli bir gelişme yaşandığını söyledi. Av. Dülger, Korkmaz'ın Avusturya'da yakalanmadan önce geçen 18 Mayıs’ta görülen duruşmada, tutuklanmamak üzere Türkiye'ye gelme ve yargılamasına devam edilmesi talebi olduğunu fakat mahkemenin bunu reddettiğini kaydetti.

'İKİ İADE TALEBİ VARDI'

Korkmaz’a ilişkin iki ayrı iade talebinin bulunduğunu kaydeden Av. Dülger, "Baran Bey'le ilgili iki tane ayrı iade talebi var. Biri Türkiye Cumhuriyeti'nin, diğeri Amerika Birleşik Devletleri'nin. Türkiye Cumhuriyeti'nin davası zaten daha önce açılmıştı. Adalet Bakanlığı bizim de mahkemeye sunduğumuz talep üzerine çok hızlı şekilde bütün evraklarını gönderdi ve bu konuda Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin karar çıktı. Biz de Baran Bey'in, Türkiye, Amerika ve Avusturya'daki avukatları olarak ortak karar aldık. Ve bu kararı istinaf mahkemesine götürmeyerek kesinleştirdik. Dolayısıyla şu an Türkiye açısından kesinleşmiş bir iade kararı var. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin de bir iade isteği olduğu için ve bunun yargılamasına devam edildiği için henüz fiilen Türkiye'ye iade edilmiyor. O davanın sonucu bekleniyor” diye konuştu.

ABD’DEN BELGE İSTENDİ

Av. Dülger açıklamasının devamında, “Bu konuda herhangi bir duruşma yok, istenmiyor. Türkiye'deki yargılamalarda kimi zaman duruşmasız karar verirler. ABD'nin iade talebine ilişkin yargılamada da herhangi bir duruşma açılması söz konusu değil. Bu avukatlarımız tarafından da istenmedi, talep edilmedi. Talep edilmediği için de mahkeme herhangi bir duruşma açılmasına karar vermedi. Yalnızca ABD'ye verdiği süreler var. Çünkü ABD'ye bazı sorular sordu. Bazı belgelerin getirilmesini istedi Amerikan tarafından. Amerikalılarla bu süreleri verildi belgelerini sunması için ki şu anki en son detay 30 Aralık... O belgeler geldikten sonra Avusturya'daki mahkeme karar verecek” bilgisini verdi.

OCAK AYINDA KARAR ÇIKABİLİR

Ocak ayının ilk iki haftası içinde Amerika'nın iade talebine ilişkin bir kararın çıkabileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Av. Dülger, “Tabii orada bitmeyecek bu. Lehe yani iadeye karar verilir ise bunu biz büyük ihtimalle bölge mahkemesine göndereceğiz. Amerika'ya iadesinin reddi kararı çıkar ise büyük ihtimalle bu sefer de Amerikalı otoriteler bunu bölge mahkemesine götürecek. Yani bu işin kesinleşmesi mart başına kadar uzayacak, martta belli olacaktır. Ama orada da bitmeyecek. O takdirde bu iş Avusturya Adalet Bakanı'na gidecek. Ve Avusturya Adalet Bakanı bu konuda bir karar verecek. Bu takdirde fiilen Türkiye'ye iade edileceği noktasında…” dedi.

TÜRKİYE’YE GELMESİ GEREKİR

Av. Dülger açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Hem Türkiye'de yapmış olduğu hem de Amerika Birleşik Devletleri'yle yapmış olduğu iadeye ilişkin sözleşmeler var. Tabii ki öncelikle bunlara bakılması gerekiyor. Zaten bunlara baktığınızda Baran Bey'in hukuken bu şartlar açısından Türkiye'ye iadesi gerekiyor. Her iki ülkede de kara para aklama suçundan dolayı hakkında bi yargılama var. Miktarı bakımından Türkiye'nin Ceza Kanunu, 282. ikinci maddesindeki yaptırımla Avusturya Ceza Kanunu'ndaki maddenin yaptırımı birbirine çok yakın. Türkçe konuşuyor, İngilizce bilmiyor kendisi. Ayrıca Amerikan hapishanelerinin şartları Türkiye'deki şartlara göre çok çok kötü. Ve Amerika'ya gittiğinde bu anlamda da insan hakkı ihlali olabilir. Ayrıca Amerika'da savunmasında özgürlüğünün kısıtlanması da söz konusu olabilir. Dil bariyeri var. Hukuk normlarına baktığımızda Baran Bey'in Türkiye'ye iade edilmesi gerekir ki kendisinin kişisel isteği de bu yönde..."

'AMERİKALILAR PARA İLE İLGİLENİYORLAR'

“Herhangi bir iş insanı ne kadar siyasilerle bir aradaysa o da o kadar” diyen Av. Dülger açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Yani çekilmiş iki üç tane fotoğrafı var. Dördüncü fotoğraf yok. ABD'de verilen bilgiler yalnızca nerede ne mal var, nerede ne yatırım var, nereden, ne para gelmiş. Amerikalılar bununla ilgileniyorlar. Yani 'Siyasetçiyle ne yapmıştı?' gibi değil. Ne bana, ne de Amerikalı avukatlarımıza bir kere böyle bir soru gelmedi. Baran Bey'in Sayın İçişleri Bakanı'yla olan ilişkisinin ne çok soğuk olduğunu düşünüyorum ne de çok sıcak olduğunu düşünüyorum. Zaten çok sıcak olsaydı herhalde bu kadar soruşturma başına gelmezdi. Dolayısıyla öyle bir ilişki, bir şey yok."

OPERASYON ABD’NİN İSTEĞİ İLE OLDU

"Türkiye'ye döndüğünde hani biz zaten şunu söyledik: Bir güvence verin tutuklanmayacağına ilişkin… Tabii ki yargılamanın sonunda mahkûmiyet kararı çıkarsa o infaz edilir. Ancak tutuklanmayacağına ilişkin güvencelerin müvekkilimiz hemen gelmek, yargılanmak kendisi hakkındaki iddiaları mahkeme huzurunda cevap vermek istiyor. Bunun yerine sayın mahkeme takdiri tam tersi yönde kullandı... Karar verip tutuklanmasına karar verdi... Baran Bey de tutuklanacağını bile bile 'geleyim mi, gelmeyeyim mi?' düşünürken ABD'nin isteğiyle Avusturyalıların yaptığı bu operasyon söz konusuydu. Baran Bey'in iradesi tam tersine gelip burada yargılanmak, hesap vermekti. Çünkü 'hesap veremeyeceğim bir şey yok' diyordu..." (HABER MERKEZİ)