Sezgin Tanrıkulu: 'Valilik onayıyla ek ders ödemesi alındığı iddiaları doğru mu?'

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Bakan Tekin'e Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ASİS Zeka Testi için bakanlığın onayı olmadan Valilik onayıyla ek ders ödemesi aldığı iddialarını sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ASİS Zeka Testi için bakanlığın onayı olmadan Valilik onayıyla ek ders ödemesi aldığı iddiaları sordu.

Tanrıkulu, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bilim Sanat Merkezleri Öğrenci İl Tanılama Sınav Komisyonu kurduğu, bu komisyonun 12 Temmuz 2023 tarihinde Diyarbakır Valiliği onayıyla geriye kalan 80 ilimizde olmayan ve mevzuata aykırı biçimde ASİS Zeka Testi uygulaması için ek ders ödeme onayı aldığı iddiaları kamuoyuna yansımıştır.

Yönetmeliğe göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bilim ve Sanat Merkezine öğrenci seçme sürecinin üç aşamadan oluşacağı ‘’aday gösterme, ön değerlendirme, bireysel değerlendirme’’ olarak gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Bu resmi yazıda Bilim ve Sanat Merkezi İl Tanılama Sınav Komisyonlarının sadece genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme aşamalarında ek ders alabileceği ve bu ek ders ödemelerinin sadece hafta sonları olacağı belirtilmiştir.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Bakanlık yönetmeliğine ve genelgesine rağmen Valilik onayı ile hafta içi de ek ders aldırdığı, Bilim ve Sanat Merkezi seçmelerinin aşamalarından ASİS Zeka Testi Uygulaması bir sınav olmadığı, bireysel değerlendirme olduğu halde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yine Valilik onayıyla bu değerlendirmeyi sınav olarak gösterdiği iddiaları gündemdedir. Bu iddiaların doğru olması halinde kamunun milyonlarca lira zarara uğratılması söz konusudur."

Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti:

"1.     Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ASİS Zeka Testi için Bakanlığınızın onayı olmadan salt Valilik onayıyla ek ders ödemesi aldığı iddiaları doğru mudur?

2.     Bakanlığınızca ek derslerin açıkça sadece hafta sonları yapılabileceği belirtilmişken, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yine Valilik onayıyla hafta içi de ek ders aldırdığı iddiaları doğru mudur?

3.     Bilim ve Sanat Merkezi seçmelerinin aşamalarından ASİS Zeka Testi Uygulamasının bir sınav değil, bireysel değerlendirme olduğu halde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Valilik onayıyla sınav olarak gösterilmesinin izahı ve gerekçesi nedir?

4.     BİLSEM öğrenci yerleştirme sürecinde aynı onay ve ücretlendirme geçmiş yıllarda da yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, bu ödemenin sadece Diyarbakır'da yapıldığı iddiaları doğru mudur?

5.     ASİS Zeka Testi uygulamasının ek ders yönetmeliğinde yer almadığı ve merkezi yapılan sınavlar statüsünde olmadığı için ek ders ücreti ödemesi yapılamayacağı halde 17 Temmuz 2023-15 Eylül 2023 tarihleri arasında günde 6 oturum (30 saat) ek ders tahakkuk ettirildiği, tahakkuk ettirilen 3 aylık ek ders çizelgeleri düzenlettirdiği ve bu şekilde kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddiaları doğru mudur?"