SGK emekçileri artan iş yükü nedeniyle tam gün iş bıraktı

EYT düzenlemesinin ardından artan iş yükü ve personel yetersizliğini protesto eden SGK çalışanları, tam gün iş bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - SGK çalışanları, iki buçuk milyon kişiyi etkileyen EYT düzenlemesi sonrası iş yükünün artması nedeniyle tam gün iş bıraktı. İzmir'de de Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi'nin çağrısıyla Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen SGK çalışanları, "Tüm SGK emekçilerini ve sendikaları ortak mücadeleye çağırıyoruz" yazılı pankart taşıyarak sık sık “SGK’da angarya istemiyoruz” ve “Ücrette adalet istiyoruz” sloganları attı. SGK emekçileri adına açıklama yapan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, ülke nüfusunun neredeyse tamamına hizmet verdiklerini ve şu an İzmir’de aylık bağlama başvurusunun 150 bini bulduğunu söyledi. Aylık bağlamanın yanı sıra borçlanma talepleri ve yapılandırma işlemlerinin de iş yükünü artırdığını ifade eden Güven, tüm bu hizmetlerin toplam 33 bin 246 personel tarafından yürütüldüğüne dikkat çekti.

'GÜNLÜK ORTALAMA ÇALIŞMA SÜRESİ 11 SAATİ GEÇTİ'

Bir SGK çalışanı başına 2 bin 557 GSS Sigortalısı, 661 aktif sigortalı düştüğünü dile getiren Güven, "Bu OECD ülkeleri arasında en düşük orandır. Almanya Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye’ye yakın bir nüfus olmasına rağmen Türkiye’ye göre 5 kat daha fazla personel ile çalışmaktadır. Vatandaşa bir söz veriliyorsa onun için yeterli personel alınması gerektiği açıktır. Yine Çalışma Bakanı, memurun 20 Bin TL maaş aldığını iddia etmektedir. Şu an SGK da yeni atanan bir memur 11 bin 200 TL civarında maaş almaktadır. Yeni atanan SGK memurları ev tutamadıklarından öğrenci evlerinde, yurtlarında yaşamak zorunda kalmaktadırlar. SGK çalışanı esnek kuralsız, sağlığını bozacak şekilde fazla ve mobbing altında çalıştırılmaktadır. Yılda 270 saat olan yasal fazla mesai sınırı ayda 100 saatle aşılmaktadır. Aynı zamanda SGK çalışanı fazla mesai, angarya çalışma dayatmasıyla günlük ortalama çalışma süresi 11 saati geçmiştir" diye konuştu.

'PERFORMANS BASKISI MOBBİNGE DÖNÜŞTÜ'

Aşırı iş yükü nedeniyle SGK çalışanlarının sağlığının bozulduğunu, performans baskısının ise birçok yerde mobbinge dönüştüğünü söyleyen Güven, "Sosyal Güvenlik emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, Soysal Güvenlik emekçilerinin geçmişten bugüne yaşadıkları ekonomik kayıtlarını görmezden gelmeye devam etmektedirler" dedi. TBMM'yi göreve çağıran Güven, son olarak SGK çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı;

-Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılından bu yana gasp edilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.

-Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini ve ek ödemelerin taban maaşa eklenmesini istiyoruz.

-Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.

-Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.

-Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. (DUVAR)

Etiketler İzmir SGK iş bırakma