Sıcaklar arttı, enfeksiyonlar yayıldı: Nasıl önlemler alınmalı?
Prof. Dr. Yasemin Çağ, yazın artan sıcaklığın bazı mikroorganizmaların üremesine uygun ortam oluşturduğunu söyledi. Çağ, açıkta bekletilmiş yiyecek ve içeceklerin risk faktörü olduğunu aktardı.
DUVAR - Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, yaz aylarında bazı enfeksiyonların yayılımının arttığına işaret ederek, sıcakta bekletilen ve hijyenik koşullarda hazırlanmayan sütlü veya mayonezli gıdaların besin zehirlenmelerine, temiz olmayan havuz ile durgun suların göz, kulak ve mantar enfeksiyonuna, kene ısırmalarının da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açabildiğini bildirdi.
AA'nın aktardığına göre, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Çağ, yazın artan sıcaklığın bazı mikroorganizmaların üremesine uygun ortam oluşturduğunu, dolayısıyla bunlara bağlı gelişen enfeksiyonların da artabildiğini söyledi.
Yazın açık ve kırsal alanda, deniz ve havuzda daha çok vakit geçirildiği için de bazı enfeksiyonların görülme sıklığının arttığına dikkati çeken Çağ, bunlardan bazılarını "akut gastroenterit ve besin zehirlenmesi, solunum yolu enfeksiyonları, vektörlerle bulaşan enfeksiyonlar, havuz ve kirli denizin yol açtığı enfeksiyonlar, seyahat ile ilişkili enfeksiyonlar" şeklinde sıraladı.
Prof. Dr. Çağ, akut gastroenterit ve besin zehirlenmesinde birtakım virüsler, bakteriler ve parazitlerin etken olabileceğini anlatarak, özellikle sıcak havada açıkta bekletilmiş, hijyenik olmayan yiyecek ve içeceklerin tüketiminin risk faktörü olduğunu aktardı. Bu açıdan, süt ve süt ürünleriyle hazırlanan dondurma, kremalı pasta ve mayonezli ürünlerin daha riskli sayılabileceğini belirten Çağ, akut gastroenterit ve besin zehirlenmesinin bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle seyrettiğini dile getirdi.