Sıcaklık arttı, fındıkta karanfiller erken açtı, üreticinin 'don' endişesi
Karadeniz Bölgesi'nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları fındık dallarında karanfiller (tomurcuk) açtı. Ancak üreticiler don gelmesinden korkuyor.
DUVAR - Giresun’da özellikle sahil ve orta kesimlerde sıcaklıkların artmasıyla birlikte fındık dallarında karanfillerin (tomurcuk) açması ve tozlaşmayı sağlayacak püsküllerin oluşması, üreticileri sevindirdi.
Ancak mart ayında yaşanması muhtemel zirai don riski, üreticileri endişelendiriyor. Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, “Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu durum fındık dallarında karanfil açma sürecini hızlandırdı. Fındık dallarında karanfillerin açması ve püsküllerin tozlanması süreci normal bir şekilde ilerliyor. Ancak mart ve nisan aylarında yaşanabilecek zirai don riski hala devam ediyor" dedi.
İHA'nın haberine göre Şahin, "Bu sıcaklıklar birkaç gün daha devam ederse, tamamen karanfil açımı ve tozlaşma süreci başlamış olacaktır. Fındık dallarında şu anda gözle görülebilir şekilde 6-7 karanfilin sayılabiliyor. Bu durum rekoltenin iyi olacağını işaret ediyor. Ancak, gelecek haftalarda özellikle de mart ayında yağacak kar ve zirai don riski devam ediyor” diye konuştu.
(İHA)