Sidar Uygurlar’ın katiline müebbet

Urfa Siverek'te 12 Mart 2020'de Sidar Uygurlar’ı silahla vurarak öldüren Yılmaz Geyik müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

Bircan Değirmenci

DUVAR - Urfa’nın Siverek ilçesinde yaşanan bir trafik tartışması sonucunda Sidar Uygurlar’ı silahla vurarak öldüren Yılmaz Geyik müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Geyik’in avukatı yaptığı savunmada mahkeme heyetinin karar verirken ‘Siverek sosyolojisini göz önünde bulundurmasını’ isteyerek, cezada indirim yapılmasını talep etti.

Yılmaz Geyik, 23 yaşındaki Sidar Uygurlar'ı, 12 Mart 2020'de Urfa’nın Siverek ilçesinde yaşanan bir trafik tartışması sonucunda silahla vurarak öldürdü. 

Urfa Adli Tıp Kurumu tarafından 13 Mart 2020 tarihinde verilen otopsi raporunda, “Sidar Uygurlar’ın ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı vertable ve kosta kemik kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve büyük damar yırtılmasından gelişen iç kanama sonucu meydana geldiği tespit edildiği” belirtildi.  

Avukat Eren Keskin

 

Sanık Yılmaz Geyik, olaydan tam 110 gün sonra sosyal medyada oluşturulan kamuoyu baskısı neticesinde yakalanarak 23 Haziran 2020 tarihinde tutuklandı. Geyik’in Siverek 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün karar duruşması vardı. Duruşmaya Uygurlar ailesinin avukatı olarak katılan Eren Keskin savcının müebbet hapis istemiyle verdiği mütalaaya katıldıklarını belirterek, ayrıca sanığın kardeşi Aram Geyik hakkında da sosyal medya paylaşımlarında kişinin hatırasına hakaretten yargılanması için dava açıldığını belirterek, dosyaya eklenmesini istedi. Duruşmada tutuklu yargılanan Yılmaz Geyik, “Silahım ateş almaya hazır vaziyetteydi. İstesem üçünü de öldürürdüm. Silahın kabzasıyla kafasına vururken silah ateş aldı. Öldürme kastım yoktu” dedi. Savcının mütalaasına karşı 50 dakika savunma yapan Av. Semih Birol Güner de; Türkiye’deki her trafik tartışmasında mutlaka küfürleşmenin olduğunu, müvekkiline kasten öldürmekten değil olası kasıttan ceza verilmesini, heyetin karar verirken Siverek sosyolojisini göz önünde bulundurarak indirim yapılmasını istedi.

Mahkeme heyeti Yılmaz Geyik’e, Sidar Uygurlar’ı kasten öldürmekten TCK’nin 81/1 maddesi gereği müebbet hapis cezası verilmesine, indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verdi. Heyet, Geyik’i Uygurlar’ın arkadaşı Mustafa Aytekin’e yönelik silah kullanmaktan 11 ay 7 gün hapse mahkum etti.

Kararı değerlendiren Avukat Eren Keskin, indirim uygulanmadan verilen müebbet cezasını olumlu bulduklarını belirterek, “Mustafa Aytekin’e yönelik de kasten öldürmeye teşebbüsten ceza verilmesi gerekirken sadece silahlı tehditten 11 ay verilmesine itirazda bulunacağız.” dedi.

Keskin, sanığın avukatının savunma aşamasında Siverek sosyolojisinin dikkate alınmasını talep etmesini son derece tehlikeli bir yaklaşım olarak gördüğünü ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “O zaman kadın cinayetlerinde de erkek sosyolojisine göre mi karar verilecek? Yargı hem iç hukuka hem de uluslararası hukuka bağlı kararlar vermek durumundadır. Sanık, pandemi ortamında, Siverek gibi küçük bir yerde yargıdan kaçabilmiş ve bize göre korunmuştur. Mahkeme aşamasında da maktulün yakınlarına siyasi içerikli saldırgan tutum takınmıştır. Tüm bu durumlar karşısında yine de indirim uygulanmamasını olumlu bulduk.” (HABER MERKEZİ)