Şiddet gören kadınlar Google’a soruyor: Ne yapmalıyım?

“Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor” başlıklı 2020 İnternet Aramaları Raporu yayınlandı. Rapora göre kadınlar 11 ülkede "zorla evlendiriliyorum" terimi ile Google'da arama yaptı. Şiddet gören kadınlar, en çok akşam 23:00-24:00 arası arama motorunu kullandılar. Kullanıcıların ortalama olarak en çok vakit geçirdiği sayfalar “Abim beni dövüyor. Ne yapmalıyım?”, “Kocam beni dövüyor. Ne yapmalıyım?”, “Erkek kardeşim beni dövüyor. Ne yapmalıyım?” olarak belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadına yönelik şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org'un “Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor” başlıklı 2020 İnternet Aramaları Raporu yayınlandı. Raporda 1 0cak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında şiddet gören kadınların Google’da yaptığı arama sonuçlarındaki bulgular paylaşılıyor.

2020 yılı içinde şiddet gören 8 bine yakın kadının hakkını öğrenmek ya da yardım istemek için Google’a girdiğini tespit eden rapor, kadınların “Kocam beni dövüyor”, “Sevgilim beni aşağılıyor”, “Abim beni taciz ediyor”, “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor” gibi aramalar yaptıklarını ortaya koyuyor.

Türkiye dışında yaşayan kadınların şiddet karşısında yaptıkları Türkçe aramalar da çarpıcı sonuçlar içeriyor. Türkçe konuşan kadınların Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya başta olmak üzere 49 ülkede şiddete uğradığı görünüyor. Yine bu sonuçlara göre kadınlar 11 ülkede “zorla evlendiriliyorum” terimi ile Google’da arama yapmışlar.

ŞİDDET GÖREN KADINLARIN ONLINE DAVRANIŞLARI İLE İLGİLİ BULGULAR

Google’ın sunduğu arama sonucu listesine göre en az 7 bin 800 kadın, şiddet gördüğünü belirterek Google’da arama yapmış. Kadınlar, “Kocam beni kemerle dövüyor”, “Kocam beni ailesi yüzünden dövüyor.” gibi farklı terimlerle kocaları tarafından fiziksel şiddet gördüklerini belirtmiş. 3 bin 549 kadın, Google’a “kocam beni dövüyor” diyerek aramada bulunmuş.

Türkçe konuşan kadınların Türkiye dışında en çok şiddete uğradığı 5 ülke: Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya. Yine rapora göre ensest mağdurlarının da Google’a başvurduğu tespit edilmiş. Kadınlar, yaşadıkları aile içi cinsel şiddet ve saldırı sebebi ile Google’a şu ifadeleri yazmış: “Abim beni taciz ediyor.” “Erkek kardeşim beni istiyor.”

Türkçe konuşan kadınlar, en az 11 ülkede zorla evlendiriliyor. Kadınlar 11 ülkede "zorla evlendiriliyorum" terimi ile Google'da arama yapmış.

Google aramalarında kadınlar nasıl duygusal şiddet yaşadıklarını şu cümlelerle belirtmiş: “Eşim beni sürekli aşağılıyor.” “Eşim sürekli bağırıyor.” “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor.” “Eşim beni yok sayıyor.” “Kocam benimle hiç konuşmuyor.”

Şiddet gören kadınlar, en çok akşam 23:00-24:00 arası arama motorunu kullanmışlar. Kullanıcıların ortalama olarak en çok vakit geçirdiği ilk 3 sayfa şöyle: “Abim beni dövüyor. Ne yapmalıyım?”, “Kocam beni dövüyor. Ne yapmalıyım?” ve “Erkek kardeşim beni dövüyor. Ne yapmalıyım?”

KADIN HAKLARI BİLGİ PLATFORMU NASIL ÇALIŞIYOR?

Kadın Hakları Bilgi Platformu, avukat, mühendisler ve insan hakları aktivistlerinin strateji geliştirmesiyle oluşturulmuş bir dijital hak iletişimi projesi. Google gibi arama motorlarında yazılan şiddet beyanlarına sonuç olarak, web sitesindeki hukuki bilginin ilk sıralarda çıkması için arama motoru optimizasyonu gerçekleştiriliyor. Bu çalışmanın sonucu olarak, arama motorlarında “kocamdan dayak yiyorum” ya da “sevgilim beni aşağılıyor” gibi kelimeler arayan kişilerin karşısına kadinhaklari.org websitesi çıkar.