Sıfır Noktasındaki Kadın yeniden sahnede: İnsan iki kez doğabilir mi?
Mısırlı feminist yazar ve aktivist Neval Es Saadavi'nin Sıfır Noktasındaki Kadın öyküsü, İpek Taşdan’ın yorumuyla tiyatroseverlerle buluşuyor.
DUVAR - Duende Tiyatro’nun 2019 yılında prömiyerini yaptığı ancak pandemi koşulları nedeniyle durdurmak zorunda kaldığı Sıfır Noktasındaki Kadın oyunu yeniden sahneleniyor. Mısırlı feminist yazar Neval Es Saadavi'nin kaleme aldığı aynı adlı eserinden uyarlanan Sıfır Noktasındaki Kadın, 19 Mart'ta Duende Tiyatro'da izleyiciyle buluşuyor.
Duende Tiyatro ekibi seyirciyi, Sıfır Noktasındaki Kadın oyunu ile kadın hakları, çocuk hakları, erkek şiddeti, ekonomik eşitsizlik ve adaletsizlik üzerine bir sorgulamaya davet ediyor.
İpek Taşdan’ın sahneye uyarlayarak oynadığı Sıfır Noktasındaki Kadın'ın hareket tasarımını Ufuk Şenel, dramaturjisini Evren Erbatur, sahne ve kostüm tasarımını Maryam Soudbar yapıyor. Ses tasarımı Ömer Sarıgedik ve ışık tasarımı Alev Topal imzası taşıyor. Yönetmen yardımcılığını ise Ümit Aydın üstleniyor.
OYUNUN NE ANLATIYOR?
İnsan iki kez doğabilir mi? Ömrünü, bedenini, benliğini avucuna alan tüm güçleri aşıp kendine bir beden, bir benlik yaratabilir mi? Bu bedenin, bu benliğin de ötesine geçebilir mi? Sıfır Noktasındaki Kadın, 2021 yılında hayatını kaybeden Neval Es Saadavi'nin Kanatır Cezaevi'nde hayatının son anlarına tanıklık ettiği Firdevs'in öyküsünü anlatıyor.
Sondan bir önce; 'kimsenin bilmediği o yere' gitmeden önce, kalabileceği tek yer olan bir belleğe emanet edilen bir yaşam öyküsü... Firdevs, gökyüzünden ansızın düştüğü ya da yerin yedi kat altından çıktığı bir çölde... Bu çöl bize uzak yakınlıkta…
(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)