Sigara yasağına tepki: Pandeminin yükü insanların kişisel hayatlarına yükleniyor
Korona virüsü nedeniyle "kalabalık" cadde, sokak ve meydanlarda sigara içilmesi yasaklandı. Karar, yasak kapsamına giren yerlerin muğlak bırakılması ve toplu ulaşımdaki yoğunluk gibi daha öncelikli sorunlara çözüm üretilmemesi nedeniyle eleştirildi.
DUVAR - İçişleri Bakanlığı'nın korona virüsü (Covid-19) salgınıyla ilgili yeni genelgesiyle kamuya açık ve kalabalık alanlarda sigara içmek yasaklandı.
Genelgede, “Maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek” denildi.
Karar sosyal medyada, "yoğun olan cadde ve sokaklar" tanımının muallak olması nedeniyle eleştirildi.
Twitter hesabından paylaşım yapan karikatürist Serkan Altuniğne de "İçilemez denen yoğun sokaklardan kasıt hangileri? Yine bütün “muallak” yasaklarda yaptıkları gibi vatandaşı birbirine düşürme ve o arada yakaladığına ceza yapıştırma yasağı olmuş her zamanki gibi" dedi.
Tepkilerden biri diğeri de daha salgına yönelik olarak kalabalık toplu ulaşım araçları ve çalışma ortamlarına çözüm getirilmesinin daha acil bir sorun olduğu yönündeydi.
Sosyal medyadaki eleştirilerden bazıları şöyle:
atmasının bir yansımadır. AVMler açık binlerce insanla Ayasofya'da namaz kılınıyor çay mitingi yapılıyor. Sorumlu bizmişiz gibi gerçek sorumlular kendini unutturyor. İnsanlar devlete değil birbirine düşmanlaşıyor. Şimdi de sigara içtiği için birbirine çemkiren insanlar göreceğiz
— Buse Üçer Ⓥ (@ucer_buse) November 11, 2020
içkideki fahiş vergi ne kadar sağlıkla ilgiliyse, sokaktaki sigara yasağı da o kadar sağlıkla ilgili.
— fatih yaşlı (@fatih_yasli) November 11, 2020
halk sağlığını düşünen bir iktidar pandemiyi böyle yönetmez.
22'de mekanların kapanması da dahil, asıl dert toplumsal yaşam ve kamusal alanın dini saiklerle dizayn edilmesi.
Söndürün o sigaraları Mahmut Hoca geliyor #sigarayasağı
— Mustafa İşler (@mustafaisler011) November 11, 2020
Yine tam ülkemize layık bir yasak olmuş “sokakta sigara içme yasağı” tüm sokaklar mı tüm açık alanlar mı? Çünkü evinde içmeyip balkonu olmadığı için inip apartman önünde içen insan var. İçilemez denen yoğun sokaklardan kasıt hangileri?
— Serkan Altuniğne (@serkanaltunigne) November 11, 2020
Yine bütün “muallak” yasaklarda yaptıkları gibi vatandaşı birbirine düşürme ve o arada yakaladığına ceza yapıştırma yasağı olmuş her zamanki gibi. “Ben öyle istiyorum siz hepiniz de buna uyacaksınız!” Hükümet sisteminin bize kazandırdıklarından sadece biri.
— Serkan Altuniğne (@serkanaltunigne) November 11, 2020
Faşizm. https://t.co/NZBh6FC6pJ
— Ceyda Karan (@ceydak) November 11, 2020
sigara içme yasağı geldiğini ögrenmişimdir. #sigarayasağı pic.twitter.com/HcRtTKNDAu
— Zeynep The FBI ajanı (@zynpszgnnn) November 11, 2020
Bir sigara içip hemen geliyorum #sigarayasağı pic.twitter.com/WA64Qy8gHJ
— Beytuğ ALICI (@EmrullahALICI1) November 11, 2020
Sigaraya bu kadar düşmansanız komple satışını yasaklayın. Üretmeyin, ürettirmeyin ama yapmazsınız diimi? Neden acaba :) #sigarayasağı
— ekin (@ekinnooks) November 11, 2020
Neden güzel ülkemde öncelik sorunu var sürekli? Siz önce toplu taşımaları halledin, tıkış tıkış gidiyor insanlar. Bunu görmezden geliyorsunuz hala! Ayrıca temaslılar tespit bile edilemiyor, kimin ne olduğunu bilmeden evlere kapanıyoruz+ #sigarayasağı
— Aleyna Bakırel (@xxvaveylaxx) November 11, 2020
Ben sigara kullanmıyorum ama bu gerçekse cidden çok saçma içmeyenler gibi içenlere de saygı gösterilmeli #sigarayasağı
— Derya🇹🇷 (@gsderyakara) November 11, 2020
#sigarayasağı an itibarıyla sigara içmeye gidenler:))) pic.twitter.com/lSIiQNLJ0E
— nihat koşma❄️ (@nihatkosma) November 11, 2020
Birşey soracağım ki gerçekten merak ettiğin için soruyorum. Dışarı çıktık sahilde oturuyoruz sigara içmek için nereye gideceğiz??? #sigara #sigarayasağı
— Cemre ama düşmeyen (@hckarapinar) November 11, 2020