Sıkıyönetim ilanı sonrası Güney Kore'de bir komutan hakkında daha tutuklama kararı

Güney Kore'de sıkıyönetim ilan ettikten sonra görevden uzaklaştırılan Yoon, yeniden ifadeye çağrıldı. Savunma İstihbarat Komutanı Moon Sang-ho için ise tutuklama kararı verildi.

"Güney Kore'yi yeniden büyük yapın" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de Savunma İstihbarat Komutanı Tümgeneral Moon Sang-ho hakkında, 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanı sırasında sıkıyönetime yönelik operasyonlarda yer aldığı şüphesiyle tutuklama kararı çıkarıldı. Sıkıyönetim ilanı sonrası devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol da 6 saat boyunca yürürlükte kalabilen sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturma kapsamında yeniden ifade vermeye çağrıldı.

İDDİA: EMRİNDEKİ ASKERLERİ ULUSAL SEÇİM KOMİSYONU OFİSİNE GÖNDERDİ

16 Aralık'ta gözaltına alınan Savunma İstihbarat Komutanı Tümgeneral Moon Sang-ho'nun, Yoon'un 3 sıkıyönetim ilan etmesinin ardından, emrindeki askerleri başkent Seul'ün güneyindeki Gwacheon'da bulunan Ulusal Seçim Komisyonu ofisine gönderdiğinden şüpheleniliyor. Moon'un, sıkıyönetim ilanından iki gün önce, Gyeonggi eyaletinde bir restoranda iki astıyla eski savunma istihbarat komutanı Noh Sang-won ile sıkıyönetim operasyonlarını tartıştığı da iddia edildi. Mevcut deliller kapsamında sıkıyönetim operasyonlarında yer aldığı şüphesiyle Moon hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Güney Kore'deDevlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 6 saat süren başarısız sıkıyönetim ilanı sırasında 'sıkıyönetim komutanı' olarak atanan Park An-su da 17 Aralık'ta tutuklanmıştı.

YOON, BİR KEZ DAHA İFADE VERMEYE ÇAĞRILDI

Öte yandan, Güney Kore Emniyet Genel Müdürlüğü, Savunma Bakanlığı ve üst düzey görevliler hakkında Yolsuzluk Soruşturma Ofisi'nin (CIO) ortak soruşturmasını yürüten yetkililer, işbirliği yapmayı reddeden Yoon'u, 25 Aralık Noel günü bir kez daha ifadeye çağırdı.

Yetkililer, Yoon'a, 25 Aralık'ta yerel saatle 10.00'da Seul'ün güneyindeki Gwacheon'da bulunan CIO binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için tebligat gönderdi. Soruşturma ekibi, Yoon'a yönelik ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Yoon'un 48 saate kadar gözaltında tutulması için mahkeme emri çıkarmayı değerlendiriyor. Meclisin azline karar verdiği Yoon, 15 ve 16 Aralık tarihlerinde savcılık tarafından çağrılmasına karşın çeşitli gerekçeler öne sürerek ifade vermeye gitmemişti.

Ne olmuştu?

Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, 'muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması' gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. "Sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerler Ulusal Meclis'e girmişti. Mecliste yapılan acil oturumda, sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 vekilin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından hükümsüz hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu. Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve beş küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için Ulusal Meclise sunduğu önerge, 7 Aralık'ta yapılan oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti. Muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge, 14 Aralık'taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesi'nin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.

 

(ANADOLU AJANSI)