Şile Akçakese’de sahil talanı: Özel loca inşa ediliyor

Şile’nin en güzel sahillerinden birine sahip olan Akçakese Köyü, usulsüz yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaz aylarında İstanbul’un kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği bölgelerden olan Akçakese Köyü, Şile’ye 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Doğal güzellikleriyle tanınan Akçakese’de, sahile kadar uzanan otel inşaatı nedeniyle huzurluk hakim. Sahil şeridine beton dökülmesine, hat boyunca uzanan localar yapılmasına ve foseptik çukuru açılmasına karşı çıkan köy halkı, usulsüz yapılaşmayı yargıya taşıyacak.

ŞİRKET SAHİLE GİRİŞİ ENGELLİYOR

Köyün sahil şeridinin üst tarafında başlayan otel inşaatı, plaja kadar uzandı. Kayalıklar ve deniz kumu tahrip edildi. Tüm bunlar olup biterken halk, sahile alınmadı. Sahile girmeye çalışanlara ise “Buraya kimseyi sokmayacağız. Belediye’den iznimiz var. Yatırım yaptık, işleteceğiz” denildi.

Akçakese Köyü sakinlerinden Burcu Özkurt, Kıyı Şeridi Kanunu’nu hatırlatarak plajların halka ait olduğunu ve plaj üzerine yapı kurulmasının yasak olduğunu söyledi: “Kanuna göre sahilin 50 metre yakınına bir çivi dahi çakamazlar. Ama bu insanlar, demir iskeleler kurdular ve üstüne de tahta kamelyalar koydular.”

Şile'ye 17 kilometre mesafede bulunan Akçakese Köyü 'nün sahil hattına loca inşa ediliyor.

JEOMİRAS KABUL EDİLEN KAYALAR KIRILDI, KUM ZAMBAKLARI ZARAR GÖRDÜ

Sit alanında bulunan ve jeomiras olarak kabul edilen kayaların kamelya yapmak için kırıldığını söyleyen Özkurt, milli koruma altında olan kum zambaklarının da zarar gördüğünü belirtti.

Sahildeki talanı durdurmak için Şile Belediyesi ile görüşmeye giden köy halkı, usulsüz yapılaşmanın durdurulmasını istedi. Belediye, proje dışına çıkması durumunda firmaya ceza kesileceğini ve doğaya uygun olmayan yapıların kaldırılacağını söyledi. Köy sakinlerinden Burcu Özkurt, Belediye’nin sahildeki tahribatı henüz görmediğini ancak yakın zamanda bölgeye bir heyet göndereceğini ifade etti.

Kıyı kanunu ihlal eden yapılaşmanın bir an önce durdurulmasını isteyen köy halkı, plaja konulan kamelyaların ve plajda açılan foseptik çukurlarının acilen kaldırılmasını talep ediyor. Akçakese sakinleri konuyu kaymakamlığa taşımaya ve yargıya başvurmaya hazırlanıyor.