Şileliler, Şile için inisiyatif alıyor
Şile’yi sevenler ve Şile’de yaşayanlar bir araya gelerek “Şile Sivil İnisiyatifi”ni kurdu. İnisiyatifin ilk taleplerinden biri, 162 yaşındaki Şile Feneri’nin akıbetinin, Şile Kalesi ile aynı olmaması…
DUVAR- Şile, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda ve Karadeniz kıyısında şirin bir ilçe… Denizi, plajları, koyları, tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve balık lokantaları sayesinde tatilcilerin, özellikle de İstanbullu günübirlikçilerin akın ettiği yerlerin neredeyse başında geliyor.
Tarihte Philee, Shila, Aschil, Artena, Kilio ve Kalpe gibi isimlerle anılan Şile’nin, Antik Yunanca’da yaban çiçeği anlamına geldiği belirtiliyor. Tarihi eski çağlara uzanan ilçenin en önemli iki sembolünden birisi Şile Kalesi…
Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen bu kaleyi, “Sünger Bob’a benzeyen kale” diye hatırlatabiliriz. 2015’teki restorasyon sonrasındaki haliyle eleştirilere, hatta esprilere konu olan Şile Kalesi, maalesef tüm dünyada da “kötü restorasyon örneği” olarak gösterilmekten kurtulamadı.
Şile’nin bir diğer sembol yapısı ise geçmişte pullara, kartpostallara, günümüzde de sosyal medya fotoğraflarına konu olan Şile Feneri… Şile Feneri, Türkiye’nin uluslararası standartlardaki en büyük, dünyanın da ikinci büyük feneri olma özelliğini taşıyor.