Şili'de işçilere iş yeri yönetiminde söz hakkı verildi

Şili’de Kurucu Meclis, işçilerin çalıştıkları şirketlerin kararlarına sendikalar üzerinden katılım sağlayabilecekleri bir maddeyi onayladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Şili’de, diktatör Augusto Pinochet’nin anayasasının yerine yeni bir anayasa üzerine çalışan Kurucu Meclis, işçilerin çalıştıkları şirketlerin kararlarına katılma hakkını oylamayla geçirdi. Yeni anayasa taslağının dokuzuncu maddesi, 34 'hayır' oyuna karşı 108 'evet' oyuyla kabul edildikten sonra meclis üyeleri “İşçilere 1 Mayıs hediyesi” ifadelerini kullandı.

Evrensel'in aktardığına göre madde, sendikalar aracılığıyla işçilerin karar alma süreçlerine dahil edilmesini ve işçilerin bu hakkı kullanabilmeleri için gerekli mekanizmanın kurulmasını öngörüyor.

Meclis'te dün düzenlenen oturumda, barınma, su, sağlık, çalışma hakkı ve ev içi emeğin ve bakım emeğinin tanınması, örgütlenme özgürlüğü, dezavantajlı kesimlere sosyal güvenlik hakkı gibi hak ve özgürlükleri garanti altına alan maddeler de kabul edildi. Öte yandan, işçiler ve halk için bir diğer kazanım da, “tüm insanların şiddetten uzak ve onurlu bir yaşam için uygun koşullarda şehirlerde ve insan yerleşimlerinde yaşama, üretme, eğlenme ve katılma hakkı" oldu.

Kurucu Meclis'in hazırladığı yeni anayasa taslağı tamamlandıktan sonra 4 Eylül’de halk oylamasına sunulacak.  

Şili’de geçtiğimiz yılın sonunda solcu Gabriel Boric, Devlet Başkanlığı seçimleri kazanarak 35 yaşında ülke tarihinin en genç lideri olmuştu. 2011-2012’deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarında önemli bir rol oynayan Boric, 2021’de seçimi kazandıktan sonra, “Neoliberalizmi mezara gömmeyi” vaat etmişti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Şili işçiler