Şimşek-Karatepe görüşmesi: İyileştirme yok; gerekçe enflasyon hedefi

Bakan Şimşek ile CHP’nin 'gölge hazine ve maliye bakanı' Karatepe’nin 4 saati aşan görüşmesinden halkı memnun edecek bir sonuç çıkmadı. Şimşek gerekçe olarak enflasyon hedefini sundu.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe’nin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le yaptığı yaklaşık 4 buçuk saatlik görüşme, CHP’nin aynı gün gerçekleşen MYK toplantısının ana gündem maddelerinden biriydi.

'VATANDAŞ LEHİNE BİR ADIM ATILABİLECEĞİNE DAİR SİNYAL YOK'

Görüşmenin ardından parti genel merkezinde devam eden MYK toplantısına katılarak kısa bir bilgilendirme yapan Karatepe, daha sonra gazetecilere görüşmenin içeriğine dair açıklamalarda bulundu.

CHP'nin 'gölge Hazine ve Maliye Bakanı' Karatepe bu açıklamada özetle; asgari ücret ve emekli maaşlarının artması, vergide adaletin sağlanması, tarımda yaşanan sıkıntılar gibi sorunlara dair önerilerini Şimşek’e aktardığını ama tüm konu başlıklarında halk lehine olumlu bir adım atabileceğine dair bir irade görmediğini aktardı.

ŞİMŞEK’TEN KARATEPE’YE SUNUM

Edinilen bilgiye göre Bakan Şimşek ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe’nin 4 saati aşan görüşmesi baş başa yapıldı.

Karşılıklı olarak kapsamlı aktarımlar ve görüş alışverişinde bulunulması sonucu görüşmenin uzadığı ifade edilirken Şimşek’in uygulanan ekonomi programına dair kapsamlı bir görsel sunum yaptığı da öğrenildi.

BEKLENEN DÜZENLEMELERİN YAPILAMAMASININ GEREKÇESİ ENFLASYON HEDEFİ

Bakan Şimşek, Karatepe’nin asgari ücrete ara zam ve emekli maaşlarına refah payı da eklenerek artırılması talebine ve bunun yapılabileceğine dair önerilerine, uygulanan ekonomik programı anımsatarak cevap verdi. Belirlenen enflasyon hedefine ulaşılmak zorunda olduklarını ifade eden Şimşek, beklenen düzeyde bir iyileştirme olamayacağı gibi programın gerektirdiği düzenlemelerden taviz verilemeyeceğini söyledi.

'ENFLASYONU DAR GELİRLİYE DEĞİL YÜKSEK GELİRLİYE YÜKLEMEK SONUÇ ALICI OLUR'

Mehmet Şimşek ekonomik programdan taviz verilemeyeceğini söylerken Karatepe, dar gelirliye yapılacak küçük bir artışın enflasyon üzerinde belirgin bir etkisi olmayacağını ifade etti. Yüksek gelir grubundaki kişilerin daha çok vergilendirilmesinin enflasyon üzerindeki etkisinin çok daha fazla olacağını söyledi.

VERGİ DÜZENLEMELERİ HENÜZ TASLAK HALİNDE

Yalçın Karatepe görüşmede Meclis’e gelmesi planlanan ve taslak hali basında yer alan vergi paketini de gündeme getirdi; bahşiş vergisi, kuryelerin kazançlarının vergilendirilmesi, yurtdışına çıkış harcının artırılması gibi düzenlemelerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Edinilen bilgiye göre Şimşek, söz konusu düzenlemelerin kesinleşmemiş taslak metinde olduğunu, çalışmanın henüz tamamlanmadığını ifade etti.

ÖZEL’DEN MYK’YE UYARI

Öte yandan partinin MYK toplantısında bakanlarla temaslar ve iktidarla ilişkiler konusunda izlenecek strateji de ele alındı. Gerekli görüldükçe CHP’nin gölge bakanlarının kabine üyeleriyle temas kurmasının yararlı olacağı değerlendirildi. CHP MYK, iktidarla mücadele ve müzakereyi eş zamanlı yürütmeye devam etme konusunda fikir birliği sağladı. CHP lideri Özel de kurmaylarına “Kısır tartışmaların uzağında kalın” uyarısında bulundu.

'CHP’NİN İKTİDAR HAZIRLIĞI'

CHP yönetimi, iktidarla müzakere sürecinde yürüttüğü kapsamlı çalışmaların iktidara geldiklerinde atılacak adımlara dair bir hazırlık niteliği de taşıdığını ifade ederken, “Bugün iktidar adım atmasa ve tercihlerini halktan değil sermayeden ve zenginlerden yana kullansa da biz iktidara geldiğimizde halkın tüm sorunlarını çözmeye hazır olacağız. Ne yapacağımızı bugünden biliyoruz” değerlendirmesini yaptı.