Sinaloa kartelinin lideri ve 'El Chapo'nun oğlu ABD'de yakalandı

ABD Adalet Bakanlığı, dünyanın Meksika’daki Sinaloa kartelinin lideri Ismael 'El Mayo' Zambada ile Joaquin 'El Chapo' Guzman'ın oğlu Joaquin Guzman Lopez’in Teksas'ta yakalandığını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük uyuşturucu baronlarından biri, Meksika’daki Sinaloa kartelinin lideri Ismael 'El Mayo' Zambada, El Paso, Teksas’ta ABD’li federal güvenlik güçleri tarafından yakalandı. 76 yaşındaki Zambada, Sinaloa kartelini şu anda ABD’de hapis yatan Joaquin 'El Chapo' Guzman ile birlikte kurmuştu. ABD Adalet Bakanlığı, Zambada ile birlikte Guzman’ın oğlu Joaquin Guzman Lopez’in de yakalandığını duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Zambada, şubat ayında ABD’li savcılar tarafından fentanil üretimi ve dağıtımı için komplo kurmakla suçlanmıştı. Fentanil eroinden daha güçlü bir uyuşturucu ve ABD’deki opioid krizinden sorumlu tutuluyor. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, ikilinin 'dünyanın en şiddet dolu ve güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden birine liderlik ettiklerini' söyledi.

'FENTANİL ÜLKEMİZİN YÜZLEŞTİĞİ EN ÖLÜMCÜL UYUŞTURUCU SORUNU'

ABD Adalet Bakanı Garland, açıklamasında, “El Mayo ve Guzman Lopez, Adalet Bakanlığı’nın ABD’de hesap sorduğu, büyüyen Sinaloa karteli liderleri ve ortakları listesine eklendi” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca “Fentanil ülkemizin yüzleştiği en ölümcül uyuşturucu tehdidi ve Adalet Bakanlığı topluluklarımızı zehirlemekten sorumlu her bir kartel lideri, üyesi ve ortağı hesap verene kadar durmayacak” denildi.

ABD'li savcılar, Sinaloa kartelinin ABD’ye en büyük uyuşturucu tedarikçilerinden biri olduğunu söylüyor. Zambada’nın yakalanması için 15 milyon dolar ödül konulmuştu. “El Chapo” Guzman’ın 2019’daki yargılanması sırasında avukatları Zambada’yı kovuşturma korkusu olmadan yaşayabilmek için 'tüm Meksika hükümetine' rüşvet vermekle suçlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, Zambada, Meksika’daki bazı yasal işletmelerin de sahibi. Bunlara 'büyük bir süt şirketi, bir otobüs hattı ve bir otel ve çeşitli mülkler' de dahil.

Zambada fentanil suçlamasının yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, kaçırma, kara para aklama ve organize suç ithamlarıyla da karşı karşıya. Mayıs ayında yine ABD’de aranan Zambada’nın yeğeni Eliseo Imperial Castro Meksika’daki bir silahlı çatışmada öldürülmüştü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)