Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu kuruldu, CISAC'a üyeliği onaylandı

Yönetmen ve senaryo yazarlarından oluşan dört meslek birliği Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu’nu kurdu. Eser sahiplerinin dünyadaki çatı örgütü konumundaki CISAC da SEF'in üyeliğini onayladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üyeleri yönetmen ve senaryo yazarlarından oluşan sinema eseri sahibi dört meslek birliği BSB, Senaristbir, Setem ve Sinebir, uzun süredir yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu’nu, kısa adıyla SEF’i kurdu. SEF geçtiğimiz hafta sonu 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. SEF 1. Olağan Genel Kurulu sonucunda yönetim kurulu Mehmet Güleryüz, Tunç Davut, Yıldız Bilgin Bayazıt, Bahriye Kabadayı Dal, Ayhan Sonyürek, Sadullah Şentürk, Orhan Koçak ve Hakan Aytekin'den oluştu.

Eser sahiplerinin dünyadaki çatı örgütü konumundaki CISAC, 27 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Güney Kore, Seul’de gerçekleştirdiği Genel Kurulu’nda Sinema Eseri Sahipleri Federasyonu’nun (SEF) başvurusunu görüşerek üyeliğini onayladı. Üstelik aday üye sürecini pas geçip asıl üye olarak kabul etti.

Bu gelişmelerden sonra yeni ülkelerle telif anlaşmaları yapmak, dünyanın farklı ülke ve coğrafyalarından telif toplamak çok daha olanaklı hale gelecek. Ayrıca Türkiye’de kanallar ve kurumlarla telif görüşmeleri yürütmek, bu konuda lobi faaliyetinde bulunmak ve baskı oluşturmak konusunda sinema eseri sahiplerinin eli güçlenmiş oldu. Dünyada telif konusunda büyük ağırlığı olan CISAC’ın gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında yapacağı katkı, vereceği destek ve yürüteceği lobi faaliyetiyle telif toplama süreçlerinin hızlanmasının önü açıldı. Sinema eser sahipleri artık telifler konusunda çok daha geniş yelpazede, etkili ve hızlı sonuçlar alacağına inanıyor.