Hızlı ve zayıf bir cehennem

Google Haberlere Abone ol

Esra Karataş  [email protected]

Popüler kültürün çok satar kitaplarından hareketle beyazperdeye aktarılan filmlerin etkisi de kitapları gibi yüzeysel oluyor. Tıpkı bu hafta vizyona giren Cehennem / Inferno’da olduğu gibi. Bir anda patlayıp harekete dönüşen fikirler, kovalamacalar, koşuşturmalar, şifreler arasında satır aralarında yakalayabildiğiniz anlar dışında hızlı ve zayıf bir etki yaratıyor böyle filmler. Üstelik hareket noktası Dante’nin İlahi Komedyası gibi okuması ve çözümlemesi zor bir kitaba dayandırılınca, haliyle beklenti de yükseliyor. İzleyici, okuyucu için tek kazanç, Dante ve İlahi Komedya isimlerinin akıllarda yer etmesi kadar oluyor ancak.

infernoposter-270x388-2Bu hafta vizyona giren, merakla beklenen Cehennem’de bu durumun güzel bir örneğini görmek mümkün. Film, başından itibaren tüm görsel çabaya rağmen kendi gerçekliğini yakalayamıyor ve yansıtamıyor. Doğası gereği hızlı bir ritme sahip olan film bu hız içerisinde manasını da bulamıyor. Birtakım şifreleri takip eden, bunları hızlıca çözen uzmanların, sosyopatların oradan oraya koşturduklarına tanık oluyoruz. Ne Dante, ne Boticelli alıntıları ne de filmin ana fikri olan “Dünyayı kurtarmak için bir tutam felaket gereklidir” ironisi filme ihtiyacı olan katmanlı yapıyı sağlayabiliyor.

Film başından itibaren inandırıcılıktan uzak bir imaj çiziyor. Seri kahramanımız Robert Langdon’ın yanında bitiveren, Dante uzmanlığında kahramanımızdan hiç de geri kalmayan acil doktoru Dr. Sienna Brooks bunun ilk ipuçlarını veriyor. Rastlantı olmadığı her halinden belli olan bu karakterin Langdon’la rastlantısal bir şekilde tanıştığı izleniminin yaratılmaya çalışılması filme yazılan eksilerden. Sonrasında gelen her biri birbirinden sosyopat özelliklere sahip karakterler bizi şaşırtmaktan çok uzak.

FELAKETLE GELEN KURTULUŞ

Robert Langdon kafasına aldığı darbeyle gözlerini Floransa’da bir hastanede açıyor. Onunla ilgilenen doktor Sienna Brooks Langdon’ın hayranı ve takipçisidir. Langdon geriye dönük hiçbir şey hatırlamaz. Karşılaştığı işaretlerle zihninde uyanan imgeleri takip ederek yolunu bulmaya çalışır. Hasbelkader olaya dahil olan Brooks, Langdon ile birlikte insanlığı kurtarmak için hayatını tehlikeye atmaktan çekinmeyecektir. Diğer yanda dahiliği ile deliliği arasındaki sınırın ortadan kaldırmış ünlü ve zengin iş adamı Bertrand Zobrist (Bob Foster), insanlığı kurtarmayı kendine görev edinir. İnsanın sonunu yine insanın getireceğine inanır. İnsanlığın kurtuluşu ise bir felaketle gelecektir. Ortaçağ sonrasında Avrupa’yı yerle bir eden veba salgını gibi bulaşıcı ve çaresiz bir hastalık enjekte ederek insanlığın kurtuluşunu sağlayacaktır. Ok yaydan çıkmıştır, hastalığı yayacak olan virüsü 24 saat içinde dolaşıma sokulacaktır. Virüsü bulup imha etmek ve yine Zobrist’in yaptığı gibi insanlığı kurtarmak Langdon’a düşer. Langdon’ın aradığı şifre “eşik”lerde gizlidir. Eşik, bir atlama noktasıdır. Bu bulgu bizi Asya ile Avrupa’nın birleştiği sınıra, yani İstanbul’un eşiğine getirir.

Skyfall’ın İstanbul çekimlerinde Kapalıçarşı’nın tepesinde motosiklet kovalamacalarına izin verilmişti. Hollywood kameraları Yerebatan Sarnıcı’na girince Skyfall’daki gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktan korkmuştuk. Filmin Yerebatan Sarnıcı’nda geçen sahnelerinin, sarnıcın birebir aynısının kurulduğu Budapeşte’deki film platosunda çekilmesi içimizi rahatlattı. Tarihi dokuya saygısını koruyan filmin Ayasofya çekimlerinde ise Göksel Gülensoy’un belgesel film çekimlerinin kullanılması Türkiyeli izleyicile

ri ayrıca memnun etti. İstanbul çekimleri dolayısıyla filme ilginin büyük olacağı da kesin gibi görünüyor.

Dan Brown’un Da Vinci Şifresi, Melekler ve Şeytanlar kitaplarının uyarlamaları gibi Cehennem’in de yönetmenliğini Ron Howard üstlenmiş. Tarihi şehirlerde tarihi mekânlarda sembollerin izini süren Cehennem, şifre çözümleri ile klişelerin sıkıcılığından kurtulup bir fark yaratamıyor.

Yönetmen: Ron Howard

Uyarlama: Dan Brown

Senaryo: David Koepp

Oyuncular: Felicity Jones (Dr. Sienna Brooks), Ben Foster (Bertrand Zobrist), Tom Hanks (Robert Langdon), Sidse Babett Knudsen (Dr. Elizabeth Sinskey)