Kaosun ortasında nefes nefese

Edward Zwick’ten Amerikan ordusundaki günahlara bakan “Jack Reacher: Asla Geri Dönme”, kara film tadında bir aksiyon...

Google Haberlere Abone ol

Amerikan ordusunun gözde subaylarından Binbaşı Jack Reacher, dört yıl sonra yine kaotik bir atmosferin içinde bu defa Amerikan ordusunda yanlış giden bir şeyleri ortaya çıkartıyor. Eski binbaşı, başkent Washington’da lokanta önünde iki adamı fena dövünce başı polisle belaya giriyor önce. Yönetmen bu kavganın sonunu gösteriyor. Şerif elbette kim olduğunu bilmediği Jack’i hemen kodese atmak istiyor. Ama bu o kadar kolay değildi. Jack yerine Şerif gidiyor hapse ama. Kim kimin adamı belli olmuyor bu gizem dolu gerilimde işte.jack

Amerikan sinemasının önemli yönetmenlerinden Edward Zwickin seyirciyi tam bir muammanın içinde bıraktığı 2016 yapımı sinemaskop “Jack Reacher: Never Go Back- Jack Reacher: Asla Geri Dönme” filminde gerilimi ve gizemi sürekli zinde tutuyor. Ama yönetmen, beklenin tersine merak duygusunu genç kız Samantha üzerinden kurmuş. Samantha’nın Jack’in kızı olup olmadığı zihinlerin kıvrımlarında dolaşıp duruyor sonuna kadar.

1952'de Illinois'de doğan yönetmen Zwick, etkileyici filmler yaptı. 1994'teki "Legends of the Fall-İhtiras Rüzgârları", 1996'daki "Courage Under Fire-Ateş Altında Cesaret", Tom Cruise'le bir araya geldiği 2003'teki "The Last Samurai-Son Samuray", 2006'daki Afrika'ya baktığı "Blood Diamond-Kanlı Elmas" filmleri görülmeyi hak ediyor. Yönetmen daha çok aktör Denzel Washington'la çalıştı.

ORDU İÇİNDEKİ ŞİRKET

Irak’taki ve Afganistan’daki savaşlarda “silah ticareti” yapan ordunun içine konuşlanmış bir şirket ParaSource, Afganistan ovalarındaki afyonlarla başta Amerika olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı yapıyor. Bunu kanıtlamak kolay değil. Şirketin içinde askerler de var. Başta da General Harkness. Mafya organizasyonu gibi çalışıyor bu şirket. Kavgadan ardından Binbaşı Susan Turner’la buluşacak Jack, kendini askeri hapishanede buluyor çok geçmeden. Susan da tutuklanmış ve aynı hapishanede. Uyduruk bir mahkemede yargılanacağını bilen Jack, zekice bir planla oradan kurtuluyor Susan’ı da yanına alarak. Sonra da Samantha adındaki 15 yaşında güzel bir kızı olduğunu öğreniyor. Tanımadığı bir kadın babalık davası açmış orduya. Samantha’yı izleyen Jack, kızı ve Susan’ı yanına alarak nefes kesen gizem yüklü bir maceranın içine düşüyor. General Harkness’ın tetikçisi Hunter da peşlerinde. Bu takipte sadece kaslar değil, zekâlar da çarpışıyor. Devletin tüm imkânlarını kullanan Harkness, an an Hunter’la onları takip ediyor.

jack2

CAZIN RUHU NEW ORLEANS'TA…

Yalnızlığını resim çizerek dolduran Samantha'ysa, annesinden ayrı yaşıyormuş. Beraber yaşadığı 68 kuşağından iki hippinin öldürülmesiyle Jack kızı da yanına almak zorunda kalıyor. Samantha çok zeki bir genç kız. Onun zekâsıyla çözüm bulup uçakla cazın ülkesi New Orleans şehrine gidiyorlar. Jack önemli bir iz buluyor çünkü. Otele yerleşiyorlar. Jack’in, savaşta bulunmuş ve kirli işlere bulaşmış Prudhomme’u bulması gerekiyor. Samanta’nın ince zekâsıyla kolayca ulaşıyor Prudhomma’a Jack. Prudhomme, bir kenara itilmiş ve şimdi bir uyuşturucu müptelası. Sonunda havaalanında her şey çözülüp ordudaki pislikler temizleniyor ve her şey yoluna giriyor. Ya Samantha? Merak duygusu değerliydi. Cevapların bulunduğu final bölümü gerçekten etkileyiciydi.

ÇARPICI VE ESTETİK…

Bryan Singer'ın kolay aşılmaz polisiyesi 1995 yapımı "The Usual Suspects-Olağan Şüpheliler" filminin senaryosunu da yazmış Christopher McQuarrie'nin 2012'de yönettiği ilk "Jack Reacher" nefes kesmişti. Sinema perdesinde kara film tadı yaşatmıştı. Yönetmen Zwick’in bu devam filmi de kaosun içinde seyirciye yönünü şaşırtmayı başarıyor. Sadece filmin kurgusu değil, görselliği de çarpıcı. Sinemaskop çekilmiş bu filmde bazı anlarda fotoğraflar insanı büyülüyor. Çok estetik. Gecenin içinde New Orleans çatılarında Jack ve Hunter’ın kaçıp kovalamaca anları da unutulmaz. İkonik bile denebilir. Kara filmlerdeki kasvetli atmosferler de filme anlam katmış. Islak sokakların yansıyışı da estetik zenginliği çoğaltmış. Dövüş sahneleri, kaçıp kovalamacalar ve gece atmosferleri perdede görülmeli. Elbette müziklere de kulak verilmeli.

Evet, Tom Cruise yine formunda. Karşısındaki Cobie Smulders da öyle. Ama “kötü adam”da Patrick Heusinger’e de övgü göndermeli. Çok az oyuncu seyircilerin sinirlerini bu kadar gerebilir. Elbette genç ve güzel Danika Yarosh da övgüleri hak ediyor. Sinemaya iyi bir oyuncu geliyor olabilir.

Orijinal adı: Jack Reacher: Never Go Back

Yönetmen: Edward Zwick

Roman: Lee Child

Senaryo: Richard Wenk-Marshal Herskovitz-Edward Zwick

Müzik: Henry Jackman

Görüntü: Oliver Wood

Oyuncular: Tom Cruise (Jack), Cobie Smulders (Susan), Danika Yarosh (Samantha), Robert Knepper (General Harkness), Aldis Hodge (Yüzbaşı Espin), Jason Douglas (Şerif), Madalyn Horcher (Çavuş Leach), Patrick Heusinger (Hunter), Teri Wyble (Bayan Prudhomme), Austin Hebert (Prudhomme)

Yapım: Paramount-Skydance (2016)