İçten gelen güzellik

Auggie hayatla baş etmeyi, sorunlarını hasıraltı etmeyip onunla yüzleşmeyi annesi sayesinde başarıyor. Filmin en önemli ayrıntılarından biri de burada gizli. Mucize, derdini duygu sömürüsü yapmadan olabildiğince yalın ve dolambaçsız bir anlatımla dile getiriyor. Ortadaki gerçek kamufle edilmiyor, aksine gerçekler göz önüne serilerek sorunların üstesinden geliniyor.

Google Haberlere Abone ol

Esra Karataş [email protected]

Hikâyemizin kahramanı olan“mucize”August Pullman’ı kendi anlatımıyla tanımaya başlıyoruz. Oldukça dramatik bir durumu son derece keyifli bir anlatımla dile getiriyor küçük August, filmdeki gibi biz de ona Auggie diyelim. Ebeveynlerinin genlerindeki uyumsuzluğun bir sonucu olarak sorunlarla dünyaya gelen Auggie bir dizi cerrahi operasyonun yanında estetik operasyon da geçirir. Yapılan tüm operasyonlar 10 yaşındaki küçük Auggie’nin yüzündeki izleri silmeye yetmez. Yüzü, gözlerinin altındaki ve ağız kenarlarındaki derin çizgiler onun büyük bir badireden ancak bu kadar sağlam çıktığını gösterir. Ancak, bize duygu seli yaşatacak şey onun yüzündeki çizgiler değil, estetik cerrahinin düzeltebildiği bu en “iyi” haliyle ortaokula başlaması. O yaş grubunun ne kadar acımasız olduğunu göz önüne aldığımızda, bu zorluk karşısında ailenin ve Auggie’nin yaşadıklarının ne denli güç olduğunu tahmin edebiliyoruz.

Mucize, R. J. Palacio’nun aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılmış. Stephen Chbosky filmin yönetmenliğinin yanı sıra senaryo aşamasında da bulunmuş. Filmin küçük oyuncusu Jacob Tremblay’i yakın zamanda ülkemizde de vizyona giren Kabustan Gelen / Before I Wake ve Gizli Dünya / Room filmlerinden tanıyoruz. Tremblay’in başarılı performansına son derece sahici bir makyajın eşlik ettiğini söylemeliyiz.

Fiziksel özelliği dolayısıyla eğitimine annesinin yardımıyla evde devam eden Auggie’nin yaşamla yüzleşmesi ve bunun üstesinden gelmesi, ailesi ancak özellikle annesi sayesinde mümkün olabiliyor. Kafasında astronot kaskıyla dolaşan Auggie bu sayede yüzünü gizleyebiliyor. Ancak kask sadece yüzünü gizlemiyor. Auggie’nin canlı hayal gücünün de bir göstergesi. Annesinin “İstediğin ortamda değilsen hayal ettiğin ortamda olduğunu düşün” sözünü kulağına küpe yapan Auggie hayatla baş etmeyi, sorunlarını hasıraltı etmeyip onunla yüzleşmeyi annesi sayesinde başarıyor. Filmin en önemli ayrıntılarından biri de burada gizli. Mucize, derdini duygu sömürüsü yapmadan olabildiğince yalın ve dolambaçsız bir anlatımla dile getiriyor. Ortadaki gerçek kamufle edilmiyor, aksine gerçekler göz önüne serilerek sorunların üstesinden geliniyor. Bu sağlıklı irade filmin samimiyetini ve bakış açısındaki “iyi yüzü” de gösteriyor. Ve üstelik didaktik olmadan yapıyor bunu.

Film, karakterlerin gözünden onların iç dünyasını bize aktaracak biçimde paragraflar açarak ilerliyor. Ablanın, onun kız arkadaşının, Auggie’nin okuldaki en yakın arkadaşı Jack Will için olayların akışını bu sayede görebiliyoruz. Ve gördüğümüz bakış açısı son derece iyi yürekli bir filmle karşı karşıya olduğumuzun işareti.

Minecraft oynayan, babasıyla Star Wars filmleri izlemeyi seven Auggie fen bilimlerine meraklı ve her çocuk gibi uzaya gitme hayali kuruyor. Auggie’nin ilgiye olan ihtiyacı hassas bir dönemden geçmekte olan ablası Via için de zorlu bir sınav. Baş etmek zorunda olduğu ergenlik dışında küçük kardeşi ve ailesi için de anlayışlı olmak ve sorumluluklarını üstlenmek zorunda. Via’yı hayatına usulca giren siyahi sevgilisi Justin bir parça mutlu edecektir. Auggie ailenin yumuşak karnı. Ailesine destek olmaktan başka bir derdi olmayan baba Nate ve yaşlı köpekleri Daisy, aileyi bir arada ve ayakta tutmak zorunda olan anne Isabel bunu büyük bir iradeyle gerçekleştiriyor.

Auggie’nin doğumuyla birlikte bitirme tezini askıya almış olan Isabel, Auggie’nin evde eğitimini üstlenerek hem onun derslerde ilerlemesini sağlıyor, hem dış dünyaya yavaş yavaş hazırlıyor. Eğitimine okulda devam etmesine karar verildiğinde tüm ailenin bu zor işin üstesinden gelmesinde anne karakterinin rolü çok büyük oluyor. Julia Roberts’ın buradaki performansının son derece ikna edici olduğunu söylemeliyim.

Film yan karakterleri ile toplumun bir resmini çizdiği gibi “doğru” ve “iyi niyetli” bakış açısının altını çiziyor. Burslu öğrenci Jack Will, varlıklı ailesinin katkılarıyla okuldaki mevcudiyetini devam ettirirken büyüklerin gözünde iyi görünebilecek şekilde davranışlarını sürdüren ancak gerçekte davranışları Auggie’nin yüzünden daha çirkin olan Julian, bütün yüreğiyle Auggie ile arkadaş olan Summer, küçük Hollywood yıldızları gibi hareket eden Charlotte, adil yöntemleri ile Auggie’nin yanında olan öğretmeni Mr. Browne gibi insanların yüreğindeki iyi yüzü işaret ediyor. Filmin bakış açısını ortaya koyan ise, okul müdürü Mr. Tushman’ın tavrı. Tüm bu karakterlerle örülmüş hikâye son derece duygusal bir çizgide ilerliyor. Bir parça gözyaşı akıtmadan izleyemeyeceğimiz kesin.

Mucize

Yönetmen: StephenChbosky

Roman: R.J Palacio

Senaryo: Stephen Chbosky, Stephen Conrad, Jack Thorne

Oyuncular: JacobTremblay, Julia Roberts, Owen Wilson,IzabelaVidovic,NadjiJeter, NoahJupe, BryceGheisar, DanielleRoseRussell, MillieDavis, MandyPatinkin, DaveedDiggs

Yapım Yılı: 2017, 1s 53dk.