Bernardo Bertolucci kimdir?

İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen Bertolucci, Roma'da hayatını kaybetti. Bertolucci, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci, 77 yaşında hayatını kaybetti. İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen Bertolucci, özellikle Paris'te Son Tango isimli filmiyle ün yapmıştı. Bertolucci, hayatı boyunca içlerinde En İyi Yönetmen Oscar'ının da bulunduğu birçok ödülün sahibi oldu.

Bertolucci, Roma Üniversitesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak, Saolo Pasolini’nin Accatone (Dilenci) 1961, filmiyle yönetmen yardımcılığına geçti. Şiirler yayımladı, TV filmleri çevirdi. Sinemada, Dostoyevski ve Borges’den yola çıkarak ruhbilimsel temalara değinmekle birlikte, toplumcu-siyasal yorumlara da geniş yer verdi.

Paris’te Son Tango filmi sinema dünyasında geniş yankılar uyandırdı. 5 saat 15 dakika uzunluğundaki Bindokuzyüz adlı yapımında, İtalyan Solu’nun doğuşundan 1945’e kadar yaşadığı yetmiş yıllık serüveni sergiledi. Last Emperor (Son İmparator) 1986, 1987 en iyi yönetmen ödülüyle birlikte 9 dalda “oscar” ödülü kazandı.

Bernardo Bertolucci hayatını kaybettiBernardo Bertolucci hayatını kaybetti