Çiçero'dan 'Temerküz Kampı' içerikli gala!
Çiçero filminin galasında, Nazi toplama kamplarının canlandırılması tepki çekti.
DUVAR - 18 Ocak'ta vizyona giren yönetmenliğini Serdar Akar, yapımcılığını ise Ayla filminin de yapımcısı olan Mustafa Uslu'nun üstlendiği Çiçero filminin, gösterim tarihinden 2 gün önce (16 Ocak) yapılan galasında, Nazi toplama kamplarının canlandırması yapıldı.
Nazi döneminde yaşanan insanlık dramının bu şekilde filmin tanıtımı için kullanılması ve bir eğlence malzemesine dönüştürülmesi tepki çekti.
Sinema yazarı Fırat Yücel, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Çiçero filminin galasında Nazilerin toplama kamplarını kırmızı halıya taşımışlar, bu da katılımcıları çok etkilemiş, haberlerde öyle diyor! Promosyona gelin. Günümüz Türkiyesi Arendt'e 'temsili kötülüğün sıradanlığı' diye kitap yazdırırdı." ifadelerini kullandı.
Çiçero filminin galasında Nazilerin toplama kamplarını kırmızı halıya taşımışlar, bu da katılımcıları çok etkilemiş, haberlerde öyle diyor! Promosyona gelin. Günümüz Türkiyesi Arendt'e "temsili kötülüğün sıradanlığı" diye kitap yazdırırdı. pic.twitter.com/fdjT17CMho
— Fırat Yücel (@firatyucel) January 30, 2019
Senarist ve yapımcı Murad Çobanoğlu da duruma tepki gösterenler arasında: "Madımak Katliamı hakkında bir film yapılsa dekor olarak yanan insanları mı koyacaksınız. Acılar üzerine film yapılır ki yeni acılar yaşamayalım, acılar promosyon malzemesi yapılmazlar @balkanakar büyüğümsünüz benden çok daha fazla acı gördünüz, kim bunu yaptıysa özür dileyin!"
Madımak Katliamı hakkında bir film yapılsa dekor olarak yanan insanları mı koyacaksınız. Acılar üzerine film yapılır ki yeni acılar yaşamayalım, acılar promosyon malzemesi yapılmazlar @balkanakar büyüğümsünüz benden çok daha fazla acı gördünüz, kim bunu yaptıysa özür dileyin!
— Murad Çobanoğlu (@muradcobanoglu) January 30, 2019
Şalom gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarı İvo Morales ise "‘Çiçero’ filminin galasına bakınız. Bu anlaşılmaz cehaleti,bilinçsizliği nasıl anlatacağız?" şeklinde bir paylaşımla tepkisini sundu.
‘Çiçero’ filminin galasına bakınız.Bu anlaşılmaz cehaleti,bilinçsizliği nasıl anlatacağız? pic.twitter.com/5sVv6ZDlq9
— ivo molinas (@basyazar) January 30, 2019
Sovyetler Birliği'ne bağlı Kızıl Ordu birliklerinin, Polonya'da Almanya'nın kurduğu Auschwitz Toplama ve İmha Kampını ele geçirerek, kamptaki esirleri kurtardığı gün olan 27 Ocak'ı hatırlatan Şalom gazetesi yazarı Karel Valansi ise "Çok çirkin, saygısızca... bi de dalga geçer gibi 27 Ocak haftasında" diye yazdı.
Çok çirkin, saygısızca... bi de dalga geçer gibi 27 Ocak haftasında https://t.co/qtRPKICxhB
— Karel Valansi (@karelvalansi) January 30, 2019
Geç Osmanlı Döneminde Yahudiler ve Filistinliler isminde bir kitap hazırlayan ve Brooklyn College'da yardımcı profesör olan Louis Fisman ise galanın Uluslararası Soykırım Anma Günü'nden hemen sonra yapıldığını belirtti ve "Bunu yapanlar ne düşünüyor?" diye sordu.
Wow, just wow: Cicero, a new Turkish movie about WWII has a screening and at its opening gala, a makeshift concentration camp is set up among the party goers. This just days after International Holocaust Remembrance Day. What the hell were they thinking? (photo via @basyazar) pic.twitter.com/NZVhZU0RzJ
— Louis Fishman لوي فيشمان לואי פישמן (@Istanbultelaviv) January 30, 2019
Gazete Duvar yazarı İrfan Aktan ise "Akıl alır gibi değil ama bu ülkede vahşetin bile ticareti normal, mübah." paylaşımında bulundu.
Akıl alır gibi değil ama bu ülkede vahşetin bile ticareti normal, mübah. https://t.co/11z6ngcQhs
— İrfan Aktan (@irfanaktans) January 30, 2019
Çiçero filmi, 2. dünya Savaşı yıllarında Ankara’daki İngiliz Büyükelçiliği’nde uşak olarak İrfan Bazna'nın hikâyesini anlatıyor. Başrolde Erdal Beşikçioğlu'nun yer aldığı film, "Yüzyılın en büyük casusluk hikâyesi" olarak tanıtılmıştı. (HABER MERKEZİ)