SİSAY'dan Organize İşler açıklaması: Büyük şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyoruz
Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY), ''Organize İşler Sazan Sarmalı" filminin Netflix'te de yayınlanmasını eleştirdi. Açıklamada, "benzer bir travmanın tekrar yaşanmaması için kanun yapıcının dünyadaki mevcut örneklerdeki gibi süre sınırı getirmesini bekliyoruz. Bu konuda SİSAY olarak hukuki ve eylemsel girişimlerimiz olacaktır" ifadelerine yer verildi.
DUVAR - Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Yönetim Kurulu, ''Organize İşler Sazan Sarmalı" filminin vizyondayken Netflix'te yayınlanmasıyla yazılı açıklama yaptı.
"Yapımcılarının film üretemez hale geldiği şartlarda Türk Sinemasının varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir" denilen açıklamada, SİSAY'ın yapımcılar ve Mars Cinema Grup arasındaki tartışmada, yapımcılara destek verdiği hatırlatıldı.
Derneğin yeni sinema yasası sürecine destek verdiği belirtilen açıklamada, "Ancak çıkan yasanın yaptırımlarının altı ay ertelenmiş olması nedeniyle bazı yapımcı şirketler, sezonun en yüksek gişe beklentili filmlerini belirsiz bir tarihe ertelemiş ve bu da sektörde büyük bir düşüş ve ekonomik krize neden olmuştur" ifadeleri kullanıldı.
BKM'den Netflix açıklaması: Sevinçli ve gururluyuz
'KANUN YAPICI ACİLEN DEVREYE GİRMELİ'
Bir filmin vizyondayken dijital platforma satılmaması için süre sınırı getirilmesi için girişimlerde bulunulacağı aktarılan açıklama, şöyle devam etti:
"Bu süreçte BKM ile filmin ortağı ve dağıtımcısı konumunda bulunan CJ Entertainment şirketi, Organize İşler 2 Sazan Sarmalı filmini kanunun getirdiği yaptırımlar yanında sinema sahiplerinden aldığı fiyat artırımı taahhüdüne ve sinemalara özel şartlar yükleyerek vizyona sokmuş olmalarına rağmen, aylar evvel sinemalar ile eş zamanlı oynayacak şekilde VOD platformlara da satmış ve bu satışı sektörden gizleyerek sektörel teamüller ve etik değerlere ters düşen bir ilke imza atmışlardır.
Ulusal basınımıza 'Türk Sinemasında devrim' başlığı ile yansıyan bu gelişme, Türk sineması için devrim değil bir darbedir. Salonlarımızda oynatmakta olduğumuz Organize İşler Sazan Sarmalı filminin aynı anda VOD platformlarda da gösterime girişini; bunca sancılı sürecin ardından vardığımız şu noktada büyük şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyoruz.
Dünyadaki örneklerinde ülkeler kendi ulusal sinema sektörünü korumak amaçlı olarak, filmlerin sinema gösterimleri ile dijital platformlardaki gösterimleri arasında 4-6 ay arasında bir süre sınırı koymuştur. Ve bu düzen çoğu ülkede kanunla değil sektörel vizyon ve etik değerlerle korunur. Maalesef yaşanan gelişmeler benzer sınırlama ve düzenleme konusunda ülkemizde kanun yapıcının acilen devreye girmesi gerektiğini göstermektedir." (HABER MERKEZİ)