Nezihe Muhiddin belgeseli gösterimde
Nezihe Muhiddin'in hayatı belgesel oldu. 'Kadın Olmanın Günahı' gösterime giriyor.
DUVAR - Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi partisini kuran feminist yazar Nezihe Muhiddin’i anlatan Kadın Olmanın Günahı adlı uzun metraj belgesel film İF İstanbul Bağımsız Filmler festivali kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’de gösterilecek.
Uzun metraj belgesel film, Nezihe Muhiddin’in izinden giden Türkiyeli feminist ve aktivistlerin, tarihçilerin, sosyologların tanıklığında, hüzünlü bir sonla biten feminist bir kadının hikayesini anlatırken Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda kadınların zorlu eşitlik mücadelesine yakından bakıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla hazırlanan filmin çekimleri İstanbul, Ankara ve Boston’da gerçekleştirildi. Belgesel filmde, Nezihe Muhiddin’i ve kadın hakları mücadelesini Yaprak Zihnioğlu, Fatmagül Berktay, İpek Çalışlar, Senem Timuroğlu, Lerna Ekmekçioğlu, Nükhet Sirman, Müge Telci, Yeşim Arat başta olmak üzere kadın akademisyenler anlattı.
Ekim Medya tarafından hayata geçirilen film, daha önce Ara Güler’in hayatını anlatan "İstanbul’un Gözü" belgeselinin yanı sıra "Sevan Bıçakçı: İstanbul'u Mücevhere Sığdıran Usta" ve "Saraydan Bakmak" isimli belgeselleri seyirciyle buluşturan ve ulusal ve uluslararası ödüller kazanan ekip tarafından hazırlandı.
YÖNETMENLİĞİNİ ÜMRAN SAFTER, GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİNİ BERTAN ÖZER ÜSTLENDİ
Ekim Medya tarafından hayata geçirilen film, daha önce Ara Güler’in hayatını anlatan "İstanbul’un Gözü" belgeselinin yanı sıra "Sevan Bıçakçı: İstanbul'u Mücevhere Sığdıran Usta" ve "Saraydan Bakmak" isimli belgeselleri seyirciyle buluşturan ve ulusal ve uluslararası ödüller kazanan ekip tarafından hazırlandı.
Yönetmenliğini Ümran Safter’in üstlendiği 60 dakikalık filmin senaryosunu Ahsen Diner kaleme aldı. Filmin yapımcılığını Suraj Sharma, görüntü yönetmenliğini Bertan Özer, kurgu yönetmenliğini Fatih Ayyıldız yaptı. Belgesel filmde, Nezihe Muhiddin'i tiyatro sanatçısı Aysel Yıldırım canlandırdı. Filmde kullanılan animasyonları İngiliz sanatçı May Kindred Boothby yaptı. Filmin tarih danışmanı ise araştırmacı Yaprak Zihnioğlu. Daha önce Sofya Menar, Ankara Uluslararası Film Festivali ve Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde gösterilen film İF İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’de gösterilecek.
Gösterim tarih, saat ve mekan bilgileri şöyle:
15 Eylül Pazar 13:00 seansı Akasya AVM Salon 6
20 Eylül Cuma 16:00 seansı Nişantaşı City's AVM Salon 7
21 Eylül Cumartesi 11:00 seansı Kadıköy Sineması Salon 1
22 Eylül Pazar 13:00 seansı Kanyon AVM Salon 8
Ankara 20 Eylül 2019 11:00
Cinemaximum Armada Salon 1
İzmir 20 Eylül 2019 11:00
Cinemaximum Konak Pier Salon 7
NEZİHE MUHİDDİN KİMDİR?
Nezihe Muhiddin, 19. yüzyılın sonunda İstanbul'da doğdu. "İyi bir hatip, karizmatik bir kişilik, esaslı bir feminist" olarak tanındı. Çocukluğunda Farsça, Arapça, Almanca, Fransızca öğrendi. Gençliğinden itibaren gazetelere kadın sorunları ile ilgili makaleler yazmaya başladı. Kadın derneklerinde çalıştı. 1923 yılında, kadınlara oy hakkı ve siyasal haklar talebiyle cumhuriyet tarihindeki ilk siyasi partiyi Kadınlar Halk Partisi’ni kurdu.
Parti programında kadınların milletvekili, hatta asker olması bile vardı. Ancak dönemin hükümeti, programdaki talepleri "aşırı" bulduğundan partiye izin vermedi. Bunun üzerine Muhiddin, talepleri daraltarak Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu ve mücadeleyi dernekte sürdürdü.
Dernek, kadınların seçme, seçilme hakkının olmadığı ilk seçimlerde Nezihe Muhiddin'i aday gösterdi. Camilerde kadın konferansları düzenlenmesi için Diyanet'e başvurdu. Bütün bu girişimler reddedildiği gibi, o dönemki gazeteler, hakkında alaycı karikatürler, yazılar bastı.
Türk Kadınlar Birliği, oy hakkı elde edemeyince seçime bir "feminist erkek aday"la katılma kararı aldı, ancak o da alaylara ve baskılara dayanamayıp çekilmek zorunda kaldı. Bu arada Nezihe Muhiddin ile ilgili soruşturmalar başlatıldı hakkında davalar açıldı. Dernek yönetiminden istifa etmek zorunda kaldı. Muhiddin küsüp köşesine çekildi, kendini edebiyata verdi. 20 roman, 300 öykü yazdı.