Eskişehir Sinema Günleri Yavuz Özkan'la 'merhaba' dedi
Eskişehir Sinema Günleri'nin ilki bu yıl dört gün sürecek bir dizi etkinlikle sinemaseverlerle buluşuyor. Etkinliğin odağında ise kısa süre önce yaşama veda eden yönetmen Yavuz Özkan var.
ESKİŞEHİR - Eskişehir bu yıl kışa sinema sıcaklığıyla merhaba diyor. Tepebaşı Belediyesi, Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği, Z-1 Film Atölyesi işbirliği ile ilk kez düzenlenen Eskişehir Sinema Günleri mayıs ayında aramızdan ayrılan yönetmen Yavuz Özkan'a adandı.
Dün başlayan ve Zübeyde Hanım Kültür Merkezi ile Özdilek Sanat Merkezi'nde yapılan gösterimlerle seyirciyle buluşan etkinlikte bugün Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü'nde Yavuz Özkan'ın filmlerinin, sinema emekçileri için mücadelesinin, tiyatroculuğunun ve gazeteciliğinin anlatıldığı serginin açılışı yapıldı.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP milletvekilleri Utku Çakırözer ve Gürsel Tekin, sinema sanatçıları Muzaffer Hiçdurmaz, Reis Çelik, Mehmet Aslantuğ, Uğur Polat, Atalay Taşdiken, Arzum Onan, Burak Göral, Çiğdem Vitrinel, Burhan Gün ve Sefa Öztürk'ün de katıldığı açılışı Yaşam Köyü'nde oluşturulan merkezde üretim, sanat ve spor faaliyetlerine katılan engelliler ve aileleri de izledi.
MUZAFFER HİÇDURMAZ'A EMEK ÖDÜLÜ
Eskişehir Sinema Günleri'nde bu gece de Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle etkinliğe katılan sanatçılar izleyicilerle buluştu. Tepebaşı Belediyesi İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası'nın konseri ile açılan törende konuşan Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sinema adına önemli bir etkinliğe imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Törende emek ödülü verilen yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz da yaptığı konuşmada, doğduğu şehirde böyle bir ödül almanın kendisine büyük mutluluk verdiğini söyledi.
YAVUZ ÖZKAN ANILDI
Törende Yavuz Özkan'ı anmak için sahneye gelen aktör Mehmet Aslantuğ, "Eskişehir'de yapılan bu politikaların ülkeye yayılması gerekli. Bunu Karadeniz'e, Akdeniz'e, Ege'ye ve tüm yurda taşımak Eskişehir'in boynunun borcudur" diye başladığı konuşmasında, Yavuz Özkan'la 1994'te Bosna Hersek'te savaş sırasında belgesel çekmek için gittikleri kampın bombalandığını anlattı.
Aslantuğ, "Yavuz Abi çok kötü oldu ve 'geri dönüp filmi bitirelim' dedi. Savaş ortamında bir hafta geçirdikten sonra saatler süren zorlu bir yolcuğun ardından bir molada bakkala girdiğimde arkamdan gülerek geldi ve sevinçle, 'Mehmet biliyor musun, şoför arabayı yıkatıyor' dedi. Böyle zor ve kötü bir durumda bile böyle bir olaydan sevinç çıkarabilen bir insandı" dedi.
Aktör Uğur Polat ise, "Yavuz Özkan üç kere senaryo yazardı, çekime çıktığımız, çektiğimiz ve dublajdaki. Bugün 22 yıl önce çektiğimiz Bir Erkeğin Anatomisi'ni izlerken yine onunlaydık" şeklinde konuştu.
TOKİ villalarından sosyal belediyeciliğe: Tepebaşı Yaşam Köyü
Ocak 2020'ye kadar sürecek "Hayal, Tutku, Mücadele: Yavuz Özkan" sergisine ev sahipliği yapan Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü'nün ortaya çıkışının ilginç bir öyküsü var. Anadolu şehirlerinde uzun süredir TOKİ eliyle uygulanan villa projelerinden biri de Tepebaşı'ndaki Söğütönü köyünde hayata geçirilmişti. Ancak inşaatların bir kısmının tamamlandığı 2008 yılından itibaren Tepebaşı Belediyesi kendi payı olan 11 konutu satmayıp bir geriatri merkezi kurma kararı aldı. Başka hak sahiplerinin de bağış yoluyla kendilerine ait payları belediyeye devretmesinin ardından 2014 yılından itibaren Eskişehir Alzheimer Derneği işbirliği ile 7 birleştirilmiş konut alzheimer hastaları için hizmet vermeye başladı.
Büyük ilgi gören bu merkezin dışında Yaşam Köyü'nde engellilerin üretime katılmasının sağlandığı montaj atölyesi, spor salonu ve sanat merkezi, ilkokul, kreş ve açılışını Eskişehir Sinema Günleri ile yapan Katadrom Art Colony Sinema Okulu yer alıyor. Yaşam Köyü, Türkiye'de ilk kez akıllı bina sistemi ile çalışan ve kendi enerjisini kendisi üreten sağlıklı yaşam merkezi olarak AB ve BM tarafından da destekleniyor.