Berlinale Yönetimi, Alfred Bauer adına verilen ödülü kaldırdı

Alfred Bauer'in Nazilerle bağları olduğu ortaya çıktı: Yönetim Alfred Bauer Ödülü’nü kaldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 20 Şubat-1 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan 70. Berlin Film Festivali için hazırlıklarını sürdüren Berlinale yönetimi, Nazi Almanyası döneminde “Nazi film bürokrasisinde üst düzey bir görevli” olduğu ortaya çıkan festivalin ilk direktörü Alfred Bauer adına verilen Alfred Bauer Ödülü’nü kaldırdığını açıkladı.

Almanya’da haftalık olarak yayımlanan Die Zeit gazetesi, Alfred Bauer’ın Nazi Almanyası döneminde “Nazi film bürokrasisinde üst düzey bir görevli” olduğunu ortaya çıkaran bir makale yayınladı. Bauer’in 1940’lı yıllarda Nazi hükûmetinin Reich Film Ofisi ile çalıştığı biliniyordu ancak bunun zorunlu bir işbirliğinden ibaret olduğu düşünülüyordu. Ne var ki Die Zeit tarafından ortaya çıkarılan belgeler, Bauer’in Nazilerle derin bağları olduğunu ortaya çıkarttı.

Makalede yayımlanan belgelerin ardından harekete geçen Berlinale yönetimi, her yıl festival programında "sinema sanatına yeni bakış açıları getiren" bir filme verilen Alfred Bauer Ödülü'nü askıya alacağını belirten bir açıklama yaptı. Berlinale yönetimi konuyla ilgili "Araştırmayı ve araştırmanın Die Zeit’te yayımlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve dış uzmanların desteğiyle festival tarihi üzerine daha derin bir araştırma yapma fırsatını yakalayacağız" açıklamasını yaptı.