Oscar Ödülleri’nde değişiklikler yapıldı

Akademi, Oscar Ödülleri’nde değişiklik yaptı: Hangi filmlerin katılabileceği belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) yönetimi, salgın nedeniyle iki hafta ertelenen yıllık toplantısını dün gece online olarak gerçekleştirdi. Toplantıda hem Oscar Ödülleri’ne hangi filmlerin katılabileceği, hem de kategoriler konusunda önemli kararlar alındı. İlk olarak, salgın nedeniyle ortaya çıkan olağan dışı duruma rağmen 93. Akademi Ödülleri daha önce açıklandığı gibi 28 Şubat‘ta sahiplerini bulacak ve ödül töreni ABC kanalında yayınlanacak.

Korona virüsü salgını nedeniyle pek çok film vizyon programını iptal etmek zorunda kaldığı için bu yıl sinema salonlarında gösterilmeyen filmlerin de Oscar yarışına dâhil olmasına izin verilecek. Akademi tarafından alınan geçici karar kapsamında, doğrudan dijital platformlarda yayınlanan filmler de Oscar için yarışabilecek. ABD’de sinema salonları yeniden açıldıktan sonra bu kural eski hâline dönecek, ancak bu süreçte dijital platformlarda yayınlanan filmlerin sonradan sinema salonlarında gösterilmesi gerekmeyecek.

İKİ ÖDÜL BİRLEŞTİRİLDİ

Akademi toplantısında alınan diğer kararlar arasında, artık En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı olarak iki farklı kategori olmayacağı da yer aldı. Bunun yerine bu iki kategori birleştirilecek. Ödül töreni sırasında verilen toplam ödül sayısı 23’e indirilmiş olacak.

Yapılan bir diğer değişiklikle En İyi Uluslararası Film kategorisinde ilk aşama oylaması tüm Akademi üyelerine açıldı. Ancak üyelerin bu kategoride adaylar belirlenirken oy kullanabilmesi için belli sayıda filmi izlemiş olması gerekecek.

En İyi Müzik kategorisinde ise, bir film müziğinin değerlendirmeye alınması için en az yüzde 60’ının özgün olması gerektiğine karar verildi. Devam filmlerinde ve bir serinin parçası olan yapımlarda ise müziğin yüzde 80 özgün olması gerekiyor.

ALTIN KÜRE’DE DE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Öte yandan Altın Küre Ödülleri‘ni dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) de dün benzer kararlar aldı. Filmlerin değerlendirmeye alınabilmesi için Los Angeles’ta bir salonda HFPA üyelerine özel bir gösterim düzenlenmesi zorunluluğu kaldırıldı. Bunun yerine HFPA üyelerine filmlerin izlenebileceği linklerin veya DVD’lerin sağlanması yeterli olacak. Ayrıca alınan başka bir karara göre 15 Mart’tan sonra vizyona girmesi planlanan tüm filmler, vizyona girmiş olsun ya da olmasın değerlendirmeye alınacak. (HABER MERKEZİ)