'Dönüşü Olmayan Yolculuk' YouTube'da
'Dönüşü Olmayan Yolculuk' erişime açıldı. Film, Aamir Ageeb’in hayat hikayesine odaklanıyor.
DUVAR - Yönetmen Güçlü Yaman, Sudanlı Aamir Ageeb’in hayat hikâyesini, “Dönüşü Olmayan Yolculuk” ismiyle sinemaseverlere sundu. 2010 yapımı film, dünyanın pek çok festivalinde gösterildi.
ABD’nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd, beyaz bir polis memurunun dizi altında can verirken tüm dünyaya “nefes alamıyorum” diye seslendi. Floyd cinayetinin işlendiği 25 Mayıs’tan bu yana sadece ABD'de değil dünyanın dört bir yanında milyonlar “nefes alamıyorum” sloganları ile polis şiddeti ve ırkçılığa karşı seslerini duyurmaya çalışıyor. Zamanı geri saralım. Sudanlı Aamir Ageeb Alman polisinin “sınır dışı” kararı sonrası ülkesine gönderilmek üzere uçağa bindirilir. Aamir’in başına “kask” geçirilir, elleri bağlanır. Uçağın tekerlekleri dönmekte ve Aamir ülkesine gönderildiği takdirde öldürüleceğini haykırmaktadır. Polisler, Aamir’i susturmak için kafasını bacaklarının arasına doğru bastırır. Aamir’in son sözleri “nefes alamıyorum” olur.
SINIR DIŞI EDİLİRKEN ‘KASK TAKMA’ UYGULAMASI
Olay, 28 Mayıs 1999 tarihinde Almanya’nın Frankfurt kentinde yaşanır. Sudan’daki iç savaştan kaçan Aamir, aylar süren yolculuğun ardından Almanya’ya adım atar. Aamir, mültecilik statüsü kazanmak için çabaladığı günlerde ülkede kaçak yollarla bulunduğu gerekçesiyle hakkında “sınır dışı” kararı verilir. Aamir’in “sınır dışı” edilme kararı ve sonrasında yaşananlar Avrupa’nın mültecilere yönelik sert tutumunun bir sonucudur. Aamir’in hikâyesi sonrası, başta Alman kamuoyu olmak üzere hak savunucularından gelen tepkiler Alman hükümetini “sınır dışı etme” uygulamalarında değişikliğe gitmeye zorladı. Yönetmen Güçlü Yaman, son sözleri “nefes alamıyorum” olan Aamir’in hikâyesini görünür kılmak için harekete geçer. Sudanlı mülteci Aamir’in Almanya’ya gelişinden, sınır dışı kararına ve sınır dışı sırasında ve sonrasında yaşananlara ilişkin tüm adli ve hukuki gelişmeleri yakından takip eder.
AAMİR’İN GERÇEK HİKÂYESİ FİLM OLDU
Güçlü Yaman, Sudanlı Aamir’in hikâyesini 2010 yılında “Dönüşü Olmayan Yolculuk” ismi ile filme çekmeye karar verir. Film, dünyanın pek çok festivalinde gösterilir. Gösterimler sonrasında Avrupa’nın mültecilere yönelik tutumu tartışılır. Yönetmen Güçlü Yaman geçtiğimiz günlerde “Dönüşü Olmayan Yolculuk” isimli 26 dakikalık filmini erişime açtı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)