Singapur'da petrol tankerleri çarpıştı, yangın çıktı

Singapur'da iki petrol tankeri çarpıştı. Çarpışmanın ardından yangın çıktı. İki gemide bulunan 62 mürettebattan herhangi bir kayıp olmadığı bildirildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Singapur'da iki petrol tankeri çarpıştı, çarpışmanın ardından tankerlerde yangın çıktı. Dünyanın en büyük yakıt ikmal limanı yakınlarında yaşanan olayın ardından iki mürettebat hava yoluyla hastaneye kaldırıldı, diğer mürettebat ise tahliye edildi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Singapur bandıralı 'Hafnia Nile' tankeri ve São Tomé ve Príncipe bandıralı 'Ceres I' tankeri, Singapur'un Pedra Branca adasının yaklaşık 55 kilometre açıklarında çarpıştı. Hafnia Nile isimli geminin sahibi, konuya ilişkin açıklamasında, geminin Ceres I ile çarpıştığını doğruladı. Singapur Denizcilik ve Liman Kurumu (MPA) olayla ilgili kendilerine yerel saatle 06.15'te ihbar geldiğini belirterek, Hafnia Nile tankerinde 22, Ceres I gemisinde 40 mürettebat bulunduğunu, mürettebattan kayıp olmadığını bildirdi. Singapur Donanması'ndan paylaşılan görüntülerde de tankerlerden birinden yoğun, siyah bir dumanın çıktığı ve mürettebatın deniz yoluyla kurtarıldığı görüldü. 

ÇARPIŞAN GEMİLER HAKKINDA NE BİLİNİYOR?

Komşu Malezya'nın çevre yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yaparak, kendilerine durum hakkında bilgi verildiğini, petrol sızıntısı durumunda eyleme geçmek için hazırlıklı olmaları konusunda bilgilendirildiklerini kaydetti. Kpler ve LSEG'den alınan gemi takip verilerine göre, Hafnia Nile tankerinde yaklaşık 300 bin varil nafta bulunuyordu. Ceres I'de ise ne tür bir yakıtın bulunduğu henüz netlik kazanmadı. İkinci geminin mart-nisan döneminde İran ham petrolü taşıdığı gemi takip sitelerinin verilerine yansımıştı. 

LSEG'nin verileri, çarpışma ve yangından önce Ceres I isimli petrol tankerinin 11 Temmuz'dan bu yana aynı konumda olduğunu ortaya koydu. Lloyd's List Intelligence'tan Michelle Wiese Bockmann'ın iddiasına göre, söz konusu nokta, ABD yaptırımları ile karşı karşıya kalan İran petrolünün transferi için 'karanlık filo gemileri' tarafından kullanılıyor. Bockmann, "Ceres I şimdiye kadar defalarca, ABD yaptırımlarını delerek, İran petrolünün transferi ya da sevkiyatında rol oynadı" ifadelerini kullandı. Gemicilik kaynakları ise aynı geminin son yıllarda Venezuela petrolünün Çin'e taşınmasında dahli olduğunu ileri sürdü. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)