Sinovac aşılarını karşılayan Duterte: Doktorum başka bir Çin aşısı yaptırmamı istiyor

Filipinler, Türkiye'nin de kullandığı Sinovac aşılarının ilk dozlarını Çin hükümetinin bağış yapması sayesinde teslim aldı. Aşıları havalimanında karşılayan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise 'aşı yaptıracağını ama doktorunun kendisi için bir başka Çin aşısını istediğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı aşılama programına yarın başlamayı planlayan Güney Asya ülkesi Filipinler'e ilk aşılar ulaştı. Çin hükümetinin bağışladığı Sinovac şirketinin ilk dozları ülkenin başkenti Manila'ya ulaştı. 600 bin doz aşının karşılandığı törende basın toplantısı düzenleyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise kendisinin doktor tavsiyesiyle bir başka Çin aşısını yaptıracağını açıkladı. Önümüzdeki ay 77 yaşına girecek olan Duterte, 'aşı olacağını ama doktorunun kendisi için bir başka Çin aşısını istediğini' söyledi.

MARKA VERMEDİ

Duterte, "Bizim gibi 70 yaşındakiler dikkatli olmalıyız. Doktorum bir başka marka aşı yaptırmamı istiyor ama markanın adını vermeyeceğim. Doktorum ve ben bunu bekliyoruz" dedi. Filipinler lideri, "Aşı olmak benim yararıma, buna şüphe yok. Sorun hangi marka aşıyı olacağımda çünkü bu doktoruma kalmış" diye konuştu.

'LÜTFEN KORKMAYIN' ÇAĞRISI

Duterte bununla birlikte, Sinovac aşısının güvenli olduğunu vurgulayarak, "Lütfen korkularınızı bir kenara bırakın. Bu aşıların arkasında bilim var" dedi. Filipinler devlet başkanı, "Uzmanların söylediğini tekrarlayacağım. En iyi aşı, mevcut ve kullanıma hazır olan aşıdır" ifadelerini kullandı.

FİLİPİNLERDE HALKIN ÜÇTE İKİSİ AŞIDAN KORKUYOR

Filipinler'de aşı kampanyasında sağlık çalışanlarına, polise ve askeri personele öncelik verilecek. Nihai hedef, ülke nüfusunun üçte ikisini, yani 70 milyon kişiyi aşılamak. Ancak anketlere göre nüfusun sadece üçte biri aşı olmak isterken, bir yandan da hükümetin aşı siparişlerini vermekte de geç kaldığı yorumu yapılıyor.

Zira Filipinler, korona virüsü aşılarını en geç teslim alan Güney Asya ülkesi oldu. Çin'in bağış olarak gönderdiği ilk Sinovac dozları askeri uçaklarla teslim edilirken, Türkiye'nin de kullandığı bu aşıdan ülkeye yıl içinde 25 milyon doz ulaştırılması planlanıyor. Ülkenin başka firmalarla da anlaşmaları mevcut ancak henüz Manila hükümetine teslim edilen bir başka aşı olmadı.  

Duterte, basın toplantısında bu duruma atıfla "Bu gördükleriniz, bağışlanan aşılar. Sorun şu ki, herkes tedariki garanti altına almanın peşinde. Tedarik fazlası olana kadar beklememiz gerekecek" dedi. Duterte, ülkeye daha fazla aşı geldikten sonra kısıtlamaları hafifletme sözü de verdi. (DIŞ HABERLER)