Sırbistan’da madende göçük: En az 8 işçi öldü

Sırbistan'da sabah saatlerinde devlete ait bir kömür madeninde göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre kaza sonucu en az 8 madenci vefat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sırbistan'ın güneyinde devlete ait Soko kömür madeninde meydana gelen göçük sonucu ilk belirlemelere göre en az 8 madenci vefat ederken yaklaşık 20 kişi yaralandı.

Sırbistan'daki RTS devlet televizyonunun aktardığına göre, Belgrad'a yaklaşık 250 km uzaklıktaki Aleksinac kasabasındaki göçük yaşanan madende kurtarma ekipleri kaç madencinin mahsur kaldığını belirlemeye çalışıyor.

RTS, kazanın olduğu zaman madende çoğu Aleksinaclı 49 madencinin bulunduğunu aktardı. Sağlık yetkilileriyse yaralı madencilerin hiçbirinin hayati tehlike altında olmadığını söyledi.

'ANİ METAN SIZINTISI OLDU'

Sırbistan Maden ve Enerji Bakanlığı kazanın, kömürün bir kazı odasında çökmesi ve "çalışma alanına ani bir metan sızmasına" yol açmasıyla meydana geldiğini söyledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, maden müdürü Drago Milinkoviç'in kaza anında güvenlik önlemlerinin alındığını söylediği belirtildi. Açıklamada, "Ani bir metan salınımı oldu ve yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu" denildi.

Öte yandan, görevi sona eren Madencilik ve Enerji Bakanı Zorana Mihajloviç, polis ve diğer ilgili kurumların olayla ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Mihajlovic, Reuters'e verdiği demeçte, "Madenciler, sabah 4:10'da metan gaz seviyesi artışı çok yüksek olduğu için boğuldular" dedi.

Kasabadaki hastanenin başhekimi Goran Vidiç, zorunlu olmayan tüm ameliyatların iptal edildiğini ve bazı hastaların yaralılara yer açmak için taburcu edildiğini söyledi. Vidic, "Burada durum zor, akrabalar burada, insanlar üzgün" dedi. Aleksinac'taki kömür madeninde Kasım 1989'da meydana gelen patlamada yaklaşık 90 madenci ölmüştü

Sırbistan, elektrik gücünün üçte ikisini kömürle çalışan santrallerde üretiyor. 2020'de ülke, yaklaşık 43.4 milyon kısa ton kömür üretti. (DIŞ HABERLER)