Şirkete tepki gösteren kent konseyi üyesine tazminat davası

Marmaris'te yapılmak istenen otel ve devremülk projesine ''ÇED gerekli değildir'' kararı verildi. Şirket, karara tepki gösteren Marmaris Kent Konseyi üyesine 300 bin liralık tazminat davası açtı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan İçmeler ve Turunç Mahalleleri arasındaki bölgede, Sinpaş GYO tarafından yapılmak istenen otel ve devremülk projesine, 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi Çevre Sözcüsü Halime Şaman, 30 yıl önce Hattat Grubu tarafından başlanıp yarım kalmış otel inşaatının devamına ve 'ÇED gerekli değildir' kararına tepki gösterdi. Sinpaş GYO, karara ve projeye tepki gösteren Şaman'a 300 bin liralık tazminat davası açtı.

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Kızılbük GYO Marmaris’in hemen yanında, İçmeler ve Turunç arasında 30 yıl önce Hattat Grubu tarafından başlanıp yarım kalmış bir otel inşaatını devre mülkler, alış veriş merkezi, villalar, spa, yat limanı yapmak istiyor. Proje 205 otel odası ile 1407 devre mülkü kapsıyor ve proje için Muğla Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) orman yangınlarının hemen ardından 13 Ağustos’da ÇED gerekli değildir kararı verdi. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği’nin, “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi” için verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı ise çevreciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Konuya ilişkin Ege Kent Konseyleri Birliği yazılı açıklama yaptı. Tazminat davasıyla yaşam savunuculuğunun yasalar nezdinde baskı altına almaya çalışıldığı ifade edilerek, "Proje hakkında açıklama yapılmasını haksız rekabet saymak, dava konusu etmek, kamusal alanın ve bu alandaki eleştirilerin özel hukuk alanındaki davayla susturulmaya çalışılması, en ufak bir eleştiriye bile maddi, manevi dava açan devlet yetkililerini anımsattı" denildi.

'HALİME ŞAMAN YALNIZ DEĞİLDİR'

Maddi ve manevi tazminat davalarının kendilerini korkutamayacağı vurgulanan açıklamada, Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halime Şaman’ın yalnız olmadığı belirtildi. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi;

''Kamusal haklara, herkesin olup, hiç kimsenin olmayan müştereklere göz dikenleri, hatta işgal edenleri gördüğümüz her yerde, teşhir etmeye, onlarla mücadeleye, ranta göz yummayacağımızı, açılan maddi, manevi davaların bizleri korkutmayacağını tüm kamuoyunun bilmesini isteriz. Ege Kent Konseyleri Birliği olarak meselenin tarafı olduğumuzu, Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman’ın yalnız olmadığını beyan ederiz.'

 'SİNPAŞ, HUKUK SOPASIYLA ÇEVRECİLERİ SUSTURMAK İSTİYOR'

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin de , “Bizi susturmak istiyorlar” diyerek açılan davaya tepki gösterdi. Beytekin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sinpaş, hukuk sopasıyla çevrecileri susturmak istiyor. Bu hamle çevrecilerin çevrelerini koruyamaması için atılan bir adım. Biz bu davada beraat kararı bekliyoruz. Çünkü bu dava akla, mantığa aykırı. Bizim kamuoyuna açıkladığımız, tazminat davasının konusu haline gelen bütün bilgiler zaten şirketin internet sayfasında yer alan bilgiler.”

Bugün görülmesi gereken dava hakimin koronaya yakalanması sebebiyle ertelendi.'

'HAKLILIĞIMIZI BİLİYORUZ'

Duruşma sonrası açıklama yapan Halime Şaman, şunları söyledi: "İfade özgürlüğüne dayanan beyanlara karşı bize tazminat davası açıldı. Çevrecileri yıldırmak istiyorlar. Şu anda yargılandığımız şey SİNPAŞ'ın kendi evraklarıdır. Bölgemizde tespit ettiğimiz betonlaşmaya karşı şirketin kendi dökümanlarından oluşuyor. Kent konseyi bunu açıkladı ve rahatsız oldular. Orman yangınlarının hemen ardından Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED gerekli değildir raporunu gördük ve usulsüzlükler tespit ettik. Bütün hikaye bundan sonra başladı. Ortadaki gerçekliğin kamuoyuyla buluşmasını istemediler. Haklılığımızı biliyoruz. Biz yeşili korumak için varız. Tüm Türkiye'yi davet ediyoruz: İstiyorlar ki oradaki dokuyu, her şeyi unuttursunlar. Orayı ranta dönüştürmek istiyorlar. Bunu gördük. Biz buna izin vermeyeceğiz." (DUVAR)